Loading…
SKUP 2020 has ended

Sign up or log in to bookmark your favorites and sync them to your phone or calendar.

Friday, March 27
 

14:30

SKUPs årmøte
I mange år har SKUPs årsmøte vært holdt på ettermiddagen, parallelt med de første sesjonene på konferansen. Etter at årsmøtet i fjor vedtok å endre vedtektene i SKUP, er årsmøtet flyttet frem til kl. 14.30. I de nye vedtektene heter det: "Årsmøtet i SKUP avholdes årlig, i forkant av SKUP-konferansen."


Friday March 27, 2020 14:30 - 15:45
Ildverket Ildverket

16:00

Åpningstale v/SKUPs styreleder
Speakers
avatar for Silje Sjursen Skiphamn

Silje Sjursen Skiphamn

Journalist, Faktisk
Silje Sjursen Skiphamn er styreleder i SKUP og journalist i Faktisk.no. Har tidligere jobbet med politikk og nyheter i blant annet VG, Dagsavisen Fremtiden, Drammens Tidende og Nationen.    


Friday March 27, 2020 16:00 - 16:15
Oseberg Oseberg

17:15

Pause
Friday March 27, 2020 17:15 - 17:45
Mingleområdene

17:45

Konstruktiv journalistikk som løsning
Er journalistikk en del av problemet i den globale svekkede tilliten til demokratiet og mediene? Hvordan kan journalistikk bli en del av løsningen? Konstruktive nyheter er i ferd med å bli en trend i medieverdenen, og i denne sesjonen kan du bli både provosert og inspirert av den den tidligere nyhetsdirektøren i danske DR, som vil endre den globale nyhetskulturen.

Speakers
avatar for Ulrik Haagerup

Ulrik Haagerup

Grunnlegger og direktør, Constructive Institute
Ulrik Haagerup er grunnlegger og direktør ved Constructive Institute i Århus. Han har tidligere vært nyhetsdirektør ved Danmarks Radio fra 2007 til 2017, sjefredaktør ved Nordjyske Media i perioden 2002 til 2007 og sjefredaktør i Jyllands-Posten fra 1994 til 2002. Før det var... Read More →


Friday March 27, 2020 17:45 - 18:45
Ormen Lange 2 Ormen Lange 2

17:45

Lynprat i datajournalistikk
Få med deg ti av de mest spennende prosjektene i datajournalistikk det siste året. Innlederne får fem minutter hver, og etter en time sitter du garantert igjen med mange inntrykk og kanskje noen egne ideer.

Moderators
avatar for Nina Selbo Torset

Nina Selbo Torset

Journalist, Aftenposten

Speakers
avatar for Jan Gunnar Furuly

Jan Gunnar Furuly

Journalist, Aftenposten
Jan Gunnar Furuly er gravejournalist i Aftenposten og tidligere styreleder i styreleder i SKUP. Han var konferansesjef for Global Investigative Journalism Conference på Lillehammer i 2008 og 2015.
avatar for Emilia Díaz Struck

Emilia Díaz Struck

Research editor, ICIJ
Emilia Díaz Struck is ICIJ’s research editor and Latin American coordinator. She oversees the data accuracy and integrity of all ICIJ projects. She has taken part in cross-border projects such as ICIJ's Implant Files, Paradise Papers and the Pulitzer winner investigation Panama... Read More →
avatar for Fredrik Hager-Thoresen

Fredrik Hager-Thoresen

Redaksjonell utvikler, Aftenposten
Fredrik Hager-Thoresen er redaksjonell utvikler og data scientist i Aftenposten. Han har de siste årene vært involvert i en rekke av de største graveprosjektene og har vunnet flere diplomer på Skup og Dataskup.
avatar for Anders Grimsrud Eriksen

Anders Grimsrud Eriksen

Datajournalist og utvikler, Bergens Tidende
Anders Grimsrud Eriksen er datajournalist og utvikler i Bergens Tidendes redaksjonelle utviklingsteam, Bord4. Har programmert løsninger for å forenkle journalisthverdagen i over 15 år. Har en forkjærlighet for datavisualiseringer og kartløsninger. Utdannet journalist og har tidligere... Read More →
avatar for Annemarte Moland

Annemarte Moland

Journalist, NRK
Annemarte Moland er gravejournalist i NRK Dokumentar og samfunn. Hun har stått bak flere store prosjekter de siste årene og går helst inn i samfunnets mørkeste kroker.
avatar for Ruben Solvang

Ruben Solvang

Journalist, NRK
Ruben Solvang er utvikler og journalist i NRK Dokumentar og samfunn. Han er utdannet spilldesigner og har lang erfaring som programmerer og redaksjonell utvikler i mediebransjen.
avatar for Tor Henning Ueland

Tor Henning Ueland

Seniorutvikler, Dagbladet
Tor Henning Ueland er utdannet ved NITH og jobber som seniorutvikler, sikkerhetsekspert og «snill hus-hacker» - i Aller/Dagbladet. Han har bistått med graving på det mørke nettet på flere store artikkelserier. Tidligere har han blant annet utviklet nettsidene til Lovdata.
avatar for Natalie Remøe Hansen

Natalie Remøe Hansen

Videojournalist, VGTV
Natalie Remøe Hansen er utdannet journalist ved Høgskulen i Volda. Siden 2012 har hun jobbet som videojournalist i VGTV. I begynnelsen jobbet hun med løpende nyheter, og siden 2016 har hun jobbet med mer tidkrevende prosjekter. Hun er blant annet en av journalistene bak historien... Read More →
avatar for Ståle Grut

Ståle Grut

Journalist, NRKbeta
Ståle Grut er journalist i NRKbeta og skriver om medier, teknologi og kultur. Grut er utdannet medieviter fra Universitetet i Amsterdam, og har tidligere jobbet i Tinius Trust. Jobber nå med en bok om digital kildekritikk og OSINT for norske journalister og mediestudenter.
avatar for Shazia Majid

Shazia Majid

Journalist, VG
Shazia Majid er undersøkende journalist i VG, hvor hun de siste årene har jobbet i avdelingen Dagsorden. Hun har tidligere jobbet i TV2 og er utdannet økonom. Shazia har flere års arbeidserfaring som økonom og regnskapsfører. I 2017 vant hun SKUP-diplom for avsløringen om bistandsmillionene... Read More →
avatar for Hannah A. Hansen

Hannah A. Hansen

Datajournalist, TV 2
Hannah A. Hansen er datajournalist i TV 2 Nyhetene og TV 2 Sporten. Hun har bakgrunn som utvikler og scrum-master i Knowit i Bergen og har MSc i informatikk fra UiB.


Friday March 27, 2020 17:45 - 18:45
Mostein Mostein

17:45

ABC i innsyn
Dette gir offentleglova deg rett til. Og slik kommer du i gang med postjournalene. Juss og søketriks blir enkelt forklart av Presseforbundets Kristine Foss og Fædrelandsvennens Tarjei Leer-Salvesen  

Speakers
avatar for Kristine Foss

Kristine Foss

Juridisk rådgiver, Norsk Presseforbund
Kristine Foss er jurist  i NP med ansvaret for Pressens offentlighetsutvalg og jobber daglig med  spørsmål om innsyn og tilgang til dokumenter fra journalister i hele  landet. Hun har deltatt i samarbeidet med Difi om utviklingen av eInnsyn.        
avatar for Tarjei Leer-Salvesen

Tarjei Leer-Salvesen

Journalist, Fædrelandsvennen
Tarjei Leer-Salvesen jobber i Fædrelandsvennen med undersøkende journalistikk. Han utvikler også innsynsverktøyet Innsyn.no. Tarjei har bakgrunn fra blant annet NRK Brennpunkt, Dagbladet og Klassekampen, og ga i 2016 ut boka «Arkivsøk for journalister» sammen med Maren Sæb... Read More →


Friday March 27, 2020 17:45 - 18:45
Ildverket Ildverket

17:45

English: Deforestation in Amazonas
Brazil holds about 60 percent of the Amazon, the largest tropical forest in the world. After some years of reduction, deforestation is on the rise again, increasing as much as 30 percent in 2019. What is driving deforestation? Is the Norway-sponsored Amazon Fund working? What are the main misconceptions about the region? And what methods can you as a journalist use to ensure that your reporting about what is really going on in the Amazon is truthful and independent?

Speakers
avatar for Fabiano Maisonnave

Fabiano Maisonnave

Amazon correspondent, Folha de S.Paulo
Fabiano Maisonnave is the Amazon correspondent for Folha de S.Paulo, Brazil's most influential newspaper. A 2016 Nieman Fellow, he also has served as the paper’s correspondent in Washington, Caracas, and Beijing and has reported from over 30 countries.


Friday March 27, 2020 17:45 - 18:45
Ormen Lange 1 Ormen Lange 1

17:45

Jakten på Ingrids mamma (kl. 18.15)
Lørdag 11. august 1990 blir en nyfødt baby ved en tilfeldighet funnet i en søppelcontainer på Bjølsen i Oslo. Den lille jenta overlever mot alle odds. Politiet gir henne navnet «Josefine». I 1991 blir saken henlagt av politiet og glemt. I år blir Åsted Norge tipset om historien og kommer i kontakt med «Josefine» som nå heter Ingrid. Hun vil gjerne vite hvem hun er og hvorfor hun ble lagt i søppelcontaineren. Ved hjelp av DNA-prøver, slektsforskning og undersøkende metoder klarer Åsted Norge å spore opp moren.

Speakers
avatar for Kristian Ervik

Kristian Ervik

Journalist og regissør, TV 2
Kristian Erik har jobbet i TV 2 Nyhetene siden 2008. Han var med på oppstarten av TV 2-programmet Åsted Norge i 2015 og har hatt research og regi på en rekke Åsted Norge-føljetonger som «Drapet på Trude Espås», «Kambomannen», «Hvem var Skogmannen», «Drosjemysteriet... Read More →


Friday March 27, 2020 17:45 - 18:45
Ormen Lange 3 Ormen Lange 3

17:45

Mia - jenta ingen kunne hjelpe (kl. 17.45)
For bare få år siden var Mia klassens revystjerne og skarp nok til å vinne en nasjonal quizkonkurranse. I dag er hun 23 år og har sittet 16 måneder i varetekt og gjort 41 forsøk på å skade seg selv eller ta sitt eget liv. Mia er en kvinne som ingen vil ta ansvar for. Som er for syk for fengsel. For frisk for psykiatrien. Og for dyr for hjemkommunen. Hva skjedde?
For å finne svaret på dette måtte journalistene gå tilbake til starten. Mias historie begynte på et barnehjem i Romania og endte opp som ti kapitler og et 44 sider langt bilag i Avisa Nordland. Saken har vunnet Amedia-prisen for beste journalistikk, HSJ-prisen og Svarte Natta-prisen.


Speakers
avatar for Siri Gulliksen Tømmerbakke

Siri Gulliksen Tømmerbakke

Nyhetsredaktør, High North News
Siri Gulliksen Tømmerbakke er tidligere journalist i Avisa Nordland, hvor hun primært har jobbet med undersøkende journalistikk og helsesaker. I dag er hun nyhetsredaktør i High North News.
avatar for Alexander Kjønsø Karlsen

Alexander Kjønsø Karlsen

Journalist, barnehage.no
Alexander Kjønsø Karlsen er tidligere nyhetsleder og journalist i Avisa Nordland, hvor han primært har jobbet med rett- og krim-journalistikk. Jobber i dag som journalist i fagbladet barnehage.no
avatar for Anders Bergundhaugen

Anders Bergundhaugen

Journalist, Avisa Nordland
Anders Bergundhaugen jobber som nyhetsjournalist i Avisa Nordland. Her jobber han blant annet med rett- og krimjournalistikk. Han har tidligere erfaring som blant annet sportsjournalist.


Friday March 27, 2020 17:45 - 18:45
Ormen Lange 3 Ormen Lange 3

18:45

Pause
Friday March 27, 2020 18:45 - 19:15
Mingleområdene

19:15

Brukte sporing - avdekket det hemmelige bruktmarkedet
Resirkulering gir oss god samvittighet. Hvert år donerer vi i de nordiske landene over 100.000 tonn med brukte klær til frivillighet og kjeder som H&M. Men hva skjer med de brukte klærne våre? Hvor ender de opp? Markedet for brukte klær er enormt, globalt og hemmelighetsfullt. Det finske graveteamet fikk ikke lov til å filme på sorteringsanleggene. Derfor sydde de små sporingssendere inn i klærne de donerte. På den måten kunne de følge klærnes reise fra land til land. På SKUP vil Minna Knus-Galán fortelle hva de lærte av å bruke sporingssendere, og hvordan du kan bruke dem i andre prosjekter.

Speakers
avatar for Minna Knus-Galán

Minna Knus-Galán

Journalist, Yle
Minna Knus-Galán er gravejournalist i MOT i den finske kringkasteren Yle. Hun er medlem av det internasjonale gravenettverket ICIJ og har blant annet jobbet med Panama Papers, LuxLeaks og Implant Files. Hun var styreleder i den finske stiftelsen for gravejournalistikk, Tutkivat... Read More →


Friday March 27, 2020 19:15 - 20:15
Rauer

19:15

English: Fulgte pengene i Trump-familien
Donald Trump var en kontroversiell forretningsmann lenge før han ble en kontroversiell president. På hvilken måte tjener Trump personlig på å sitte i Det hvite hus? Hvordan styrer dette beslutningene han tar? Og i hvor stor grad er amerikansk politikk styrt av penger? I podkasten Trump Inc prøver den prisvinnende journalisten Andrea Bernstein og hennes medprogramleder Ilya Marritz å besvare de grunnleggende spørsmålene om hvordan Trump-administrasjonen fungerer og hvem som tjener på at Trump er president. Bernstein tar for seg noen av de samme temaene i boken “American Oligarchs: The Kushners, the Trumps and the Marriage of Money and Power", som ble utgitt i januar. Hun kommer til Skup for å fortelle om hvordan man kan grave i Trumps forretningsimperium for å forstå mer om hvem han er som president.

Speakers
avatar for Andrea Bernstein

Andrea Bernstein

Programleder, WNYC and ProPublica
Andrea Bernstein er programleder i podkasten Trump, Inc, som er et samarbeidsprosjekt mellom radiostasjonen WNYC og ProPublica. I januar ga hun ut boken American Oligarchs: The Kushners, the Trumps and the Marriage of Money and Power. Bernstein har jobbet som politisk reporter i WNYC... Read More →


Friday March 27, 2020 19:15 - 20:15
Oseberg Oseberg

19:15

Når spaningsbildet er avgjørende
Et bilde sier mer enn tusen ord - og i noen gravesaker er fotografens rolle helt avgjørende for å få de siste brikkene i prosjektet til å falle på plass. Tre erfarne fotografer, Fredik Solstad (DN), Tore Kristiansen (VG) og Rune Petter Næss (Adresseavisen) deler sine beste metoder for blant annet spaningsfoto  - og viser konkrete eksempler der foto var en avgjørende del for å få dokumentert saken.

Speakers
avatar for Rune Petter Ness

Rune Petter Ness

Fotograf, Adresseavisen
Rune Petter Ness har vært fotograf i Adresseavisen siden 1999, og før det har han arbeidet i  Namdal Arbeiderblad, Arbeideravisa og NTB.
avatar for Tore Kristiansen

Tore Kristiansen

Fotograf, VG
Tore Kristiansen (61) har jobbet i VG siden 1985. Her har han blant annet vært nyhetsleder, fotosjef og fotograf.Han har også jobbet i Dagbladet Tromsø og Nordlys.
avatar for Fredrik Solstad

Fredrik Solstad

Fotojournalist, Frilans
Fredrik Solstad har 20 års erfaring som fotojournalist, med arbeidsområder som nyheter, feature, sport og avslørende journalistikk i inn og utland. Han jobbet for VG i Storbritannia i seks år og jobber i dag som frilans for DN og VG. I 2018 vant han SKUP-prisen for Boligbyggsaken... Read More →


Friday March 27, 2020 19:15 - 20:15
Ormen Lange 2 Ormen Lange 2

19:15

Grepene som gjør data til journalistikk
Dette er sesjonen for deg som vil lære hvordan utviklere og journalister samarbeider for å oppnå det optimale resultatet. SVTs dataredaktør Helena Bengtsson og systemutvikler Rickard Andersson viser hvordan det kan gjøres. Å innhente og bearbeide data er bare halve jobben, og det journalistiske arbeidet må fortsette når de store datamengdene eller lekkasjene er i hus. For hvor ligger historiene? Hvor i materialet ligger kimen til det som kan bli en story leserne må kaste seg over?

Speakers
avatar for Rickard Andersson

Rickard Andersson

Systemutvikler, SVT
Rickard Andersson har jobbet som systemutvikler i SVT siden 2004, bl.a. med valgresultater og valgkompasser. Siden 2019 har han vært tilknyttet datajournalistteamet i SVT Nyheter.
avatar for Helena Bengtsson

Helena Bengtsson

Dataredaktør, SVT
Helena Bengtsson jobber som redaktør for datajournalistikk ved Sveriges Television, der hun har jobbet i 25 år med nyhets- og samfunnsprogrammer, som researcher, redaktør og databaseredaktør. I 2006-07 hadde hun permisjon og jobbet som databaseredaktør ved Center for Public Integrity... Read More →


Friday March 27, 2020 19:15 - 20:15
Vasholmen Vasholmen

19:15

Tips og verktøy for effektiv research i 2020
Strengere krav til personvern og bedre kunnskap om digitale spor blant firmaer og privatpersoner, gjør at søkehverdagen stadig er i endring for oss som bruker nettet til å hente ut informasjon. Søkeverktøy og søkestrenger dør, mens nye muligheter oppstår. Denne sesjonen blir en best-of-bonanza av foreleserens favorittsøk og favorittverktøy per mars 2020, for å finne informasjon i åpne kilder.

Speakers
avatar for Ståle de Lange Kofoed

Ståle de Lange Kofoed

Fagmedarbeider, Institutt for Journalistikk
Ståle de Lange Kofoed har ledet SKUP og IJs graveskole siden 2007, og har også vært en del av SKUPs graveteam. Hans spesialfelt inkluderer blant annet effektiv informasjonsinnhenting og dybderesearch på personer, firmaer og andre aktører.  Dette er emner han har kurset hundrevis... Read More →


Friday March 27, 2020 19:15 - 20:15
Rauer

19:15

Dette må du vite om klimajournalistikk
Hva er klimajournalistikk? Er det egentlig alt? De fleste mediehus har igjen en eller flere klimajournalister - slik alle også hadde på 1990-tallet. Hva skjedde i de 20 årene mellom? Hvilke feller går journalister oftest i når de skriver om global oppvarming og klimaendringer – og hvordan kan de unngås. Hvem er det smart å snakke med? Hvilke kilder finnes? Hvilke bør unngås? Er det mulig å bli kvitt det meningsløse ordet klimautslipp? Dessuten: Er det greit for en journalist å ha en agenda når det man skriver om er skjebnesvangert for fremtidens mennesker?

Speakers
avatar for Ole Mathismoen

Ole Mathismoen

Journalist, Aftenposten
Ole Mathismoen har skrevet om natur, miljø og klima i Aftenposten siden slutten av 1980-tallet. Har utgitt flere bøker om natur og klima, og har vært et yndet hatobjekt i klimaskeptiske kretser i 30 år. Har tidligere vært leder av Aftenpostens politiske redaksjon og korrespondent... Read More →


Friday March 27, 2020 19:15 - 20:15
Lindholmen

19:15

English: Tips from CIA: How to cultivate and keep sources
"Tips from a Former CIA Operative: How to Cultivate and Keep Sources"

Speakers
avatar for Lindsey Moran

Lindsey Moran

Head of Communications, Environmental Investigation Agency
Lindsay Moran is Head of Communications for the Environmental Investigation Agency, a non-profit watchdog group that uses undercover investigations in its mission to expose environmental crime and make sustainable management of the world’s natural resources possible. A former CIA... Read More →


Friday March 27, 2020 19:15 - 20:15
Ormen Lange 1 Ormen Lange 1

19:15

Forsvarsvåpen på avveie (19.45)
En politiadvokat med en samling på over 300 ulovlige våpen. En lagersjef siktet for underslag fra Forsvaret. En PST-sjef som oppbevarte våpen ulovlig. VGs våpenavsløring begynte som en sak om forsvarsvåpen på avveie, og endte med å avdekke hvilke holdninger flere mektige offentlige tjenestemenn har til våpenhold og våpenlover. På Skup vil Erlend Ofte Arntsen, Ola Haram og Mona Grivi Norman fortelle hvordan de har jobbet med saken.

Speakers
avatar for Erlend Ofte Arntsen

Erlend Ofte Arntsen

Journalist, VG
Erlend Ofte Arntsen er journalist i VGs Dagsorden-gruppe. Har også jobbet i Vårt Land, TV 2 og Dagens Næringsliv.
avatar for Ola Haram

Ola Haram

Journalist, VG
Ola Haram er journalist i VGs Dagsorden-gruppe. Han har tidligere jobbet i NRK Brennpunkt og TV 2. I tillegg har han ledet SKUPs graveskole i flere år.
avatar for Mona Grivi Norman

Mona Grivi Norman

Journalist, VG
Mona Grivi Norman er journalist i VGs Dagsorden-gruppe. Har også jobbet i TV 2 og Akers Avis Groruddalen. Vant SKUP-prisen for 2016 med Psykiatriavsløringen.


Friday March 27, 2020 19:15 - 20:15
Ormen Lange 3 Ormen Lange 3

19:15

Min onkel torpedoen (19.45)
For de aller fleste nordmenn er Trond Einar Frednes en av samfunnets farligste personer og en drapsdømt torpedo. For Ane Muladal er han onkel Trond Einar. En onkel hun ikke kjente, før hun valgte å lage dokumentaren «Min onkel torpedoen». Hvordan lager man en kritisk dokumentar når man er så tett på hovedpersonen? Hvordan kan man vurdere kildekritikk, personlige forhold til kilden og i det hele tatt hvilke etiske problemstillinger man må avgjøre? Og hvordan sørger man for å beholde journalisten i seg, i møte med en onkel som alltid har vært der om ikke i person, så i hvert fall i fortelling?

Speakers
avatar for Ane Muladal

Ane Muladal

Journalist, VG
Ane Muladal (29) er journalist i VG, der hun jobber i dagsordenavdelingen. Hun har bakgrunn som journalist og reportasjeleder i Dagbladet. I tillegg står hun bak to dokumentarer for NRK Brennpunkt: «Beredskapsløftet» og «Min onkel torpedoen».


Friday March 27, 2020 19:15 - 20:15
Ormen Lange 3 Ormen Lange 3

19:15

Avslørte fluor-farene i skiløypene (19.15)
I november vedtok styret i FIS et totalforbud mot fluor fra neste sesong. Forbudet kommer kort tid etter Dagbladets reportasjeserie «Glidens pris», der journalistene Torgeir P. Krokfjord, Siri Gedde-Dahl, Bernt Jakob Oksnes og John Rasmussen har avslørt farene knyttet til bruken av fluor som skismøring. Den første saken i serien, «Mamma skal dø» ble en av Dagbladets mest leste saker i 2019, og gjennom egen forskning avslørte også journalistene blant annet at vanlige skifedre har opp mot 19 ganger høyere fluorverdier i blodet enn normalbefolkningen.

Speakers
avatar for Bernt Jakob Oksnes

Bernt Jakob Oksnes

Journalist, Dagbladet
Bernt Jakob Oksnes jobber som gravejournalist i Dagbladet, men er kanskje mest kjent for sin bakgrunn i feature-journalistikken. I 2010 vant han Den Store Journalistprisen for prosjektet «Den usynlige». Han har i tillegg mottat Lovie Awards, og prosjektet «Gutten i plastposen... Read More →
avatar for Torgeir P. Krokfjord

Torgeir P. Krokfjord

Journalist, Dagbladet
Torgeir P. Krokfjord er journalist i Dagbladet. Han har i løpet av 12 år i mediehuset jobbet med nyhets-, dokumentar og featurestoff og har tidligere avslørt blant annet korrupsjon i FIFA, dopingsaken til Petar Vikucevic og menneskesmugling til Norge.
avatar for Siri Gedde-Dahl

Siri Gedde-Dahl

Gravesjef, Dagbladet
Siri Gedde-Dahl er gravesjef i Dagbladet. Hun var tidligere journalist i Kapital og Aftenposten. I 2005 vant hun SKUP for prosjektet «Vannverksskandalen», et prosjekt som fem år senere ble kåret til tidenes SKUP. Hun var leder for Pressens Offentlighetsutvalg fra 2012 til 2018... Read More →
avatar for John Rasmussen

John Rasmussen

Journalist, Dagbladet
John Rasmussen har 20 års fartstid bak seg som sportssjournalist i Dagbladet, der han har hatt sitt hovedfelt innenfor langrenn. Han har også en periode som sportssjef bak seg, samt vært sentral i oppbygning av Dagbladet TV. Rasmussen er nå ansatt i gravegruppa i Dagbladet... Read More →


Friday March 27, 2020 19:15 - 20:15
Ildverket Ildverket

19:15

Gransket dobbelspilleren (19.45)
Høsten 2017 innledet Rosenborg Ballklub et samarbeid med Kian Karam som talentspeider. På samme tid skal Karam ha vært Jonathan Levis agent. Og Issam Jebalis rådgiver. Adresseavisen har i samarbeid med svensk TV4 har i flere måneder gransket Karams ulike roller inn mot RBK og avdekket hans mange roller som strider med fotballens eget regelverk. Det svenske fotballforbundet gransker nå hvordan Karam har operert i overgangsmarkedet.


Speakers
avatar for Martin Petersson

Martin Petersson

Journalist, TV4/Fotbollskanalen
Martin Petersson er journalist i svenske TV4s nettside Fotbollskanalen, med svensk fotboll som hovedområde. Han har de siste årene skrevet mye om agentmarkedet i Sverige.
avatar for Ole K. Sagbakken

Ole K. Sagbakken

Journalist, Adresseavisen
Ole K. Sagbakken  er nyhetsjournalist på sporten i Adresseavisen med Rosenborg som ansvarsområde. Har de tre siste årene, sammen med kollega Petter Rasmus, stått bak den svært populære podkasten Rasmus & Saga – på innsida av Rosenborg.


Friday March 27, 2020 19:15 - 20:15
Ildverket Ildverket

20:15

Middag
Friday March 27, 2020 20:15 - 21:30
Restaurantområdet

21:30

Late Night Show
Show der gjester og program er hemmelig til det hele starter.

Friday March 27, 2020 21:30 - 23:00
Oseberg Oseberg
 
Saturday, March 28
 

09:00

Å jobbe med utviklere
Den nye fremtiden har kommet, og nå har du et nyhetsrom med utviklere, ux-designere og konseptuviklere som skal hjelpe deg med å utvikle et digitalt verdensklasseprodukt. Hvordan planlegger du et redaksjonelt produkt med noen som ikke helt snakker samme språk som deg, og har en helt annen inngang på hvordan en nyhetssak kan presenteres? I denne sesjonen viser Dan Kåre Engebretsen, redaksjonssjef for digital utvikling i NRK Nyheter, en del verktøy og innsikt i hvordan man best mulig utnytter den sterke muskelen som utviklere og designere kan være i nyhetsrommet.

Speakers
avatar for Dan Kåre Engebretsen

Dan Kåre Engebretsen

Redaksjonssjef, NRK
Dan Kåre Engebretsen er redaksjonssjef for digital utvikling i NRK Nyheter. Tidligere datajournalist og redaksjonell utvikler i VG. Liker å lage godt redaksjonelt innhold på digitale flater.


Saturday March 28, 2020 09:00 - 10:00
Vasholmen Vasholmen

09:00

Excel 1
Dette er del 1 av en dobbelttime.
Med dataprogrammet Excel kan du raskt og enkelt sortere og gjøre utregninger i små og store datasett. På kurset lærer du deg de viktigste grunnteknikkene, men også avanserte funksjoner som er nyttige i hverdagen som journalist. Ta med deg PC/Mac med Excel og gjør deg klar for to timer med selvstendig oppgaveløsning og bratt læringskurve.

Speakers
avatar for Einar Takla

Einar Takla

Produkt- og utviklingssjef, DNX Studio
Einar Takla er produkt- og utviklingssjef i innholdsbyrået DNX Studio i Dagens Næringsliv. Han har 12 års erfaring som journalist i nyhetsredaksjonen i DN, der han blant annet har dekket finans og makroøkonomi og jobbet som datajournalist. Einar er utdannet siviløkonom fra NHH... Read More →
avatar for Frode Buanes

Frode Buanes

Leder, Dagens Næringsliv
Frode Buanes er leder for redaksjonell planlegging og publisering i Dagens Næringsliv. Har tidligere jobbet ti år som økonomijournalist i BT med forkjærlighet for avsløringer av økonomisk snusk og fanteri. Har mastergrader fra NHH i Bergen og LSE i London. Glad i orden, ny teknologi... Read More →


Saturday March 28, 2020 09:00 - 10:00
Rauer

09:00

Slik sikrer du kildene
I mer enn tre år jobbet Runa Sandvik (33) med å sikre kildene til New York Times. I denne sesjonen forteller hun om hvordan man må tenke rundt datasikkerhet i en verden hvor de digitale truslene mot kildene våre er høyst reelle.  Gravejournalist Jonas Alsaker Vikan (38) i Adresseavisen supplerer med konkrete eksempler på hvordan dette også kan håndteres i mindre norske redaksjoner hvor tilgangen på ressurser er knapp.    

Speakers
avatar for Jonas Alsaker Vikan

Jonas Alsaker Vikan

Journalist, Adresseavisen
avatar for Runa Sandvik

Runa Sandvik

Independent
Runa Sandvik focuses on defense, contextual risk mitigations for at-risk groups, and innovative solutions for journalistic security. Her work builds upon experience from her time at The Tor Project, Freedom of the Press Foundation, The New York Times, and working closely with freelancers... Read More →


Saturday March 28, 2020 09:00 - 10:00
Mostein Mostein

09:00

Lynprat innsyn
Hva har avsløringer om eiendomsskatt, NAVs lemfeldighet, nye data fra valuta- og reseptregisteret, reiseregningjuks på Stortinget og innsyn om Forsvarets våpen til felles?
I likhet med flere andre viktige saker ble de oppdaget eller løst med innsyn.
På Lynprat innsyn møter du åtte av landets skarpeste journalister som presenterer metodene de brukte for å løse saker som satte dagsorden i året som gikk.

Moderators
avatar for Eiliv Frich Flydal

Eiliv Frich Flydal

Journalist, VG
Eiliv Frich Flydal jobber i VG. Han har bakgrunn fra Dagbladet ogBladet Tromsø og har jobbet med en rekke graveprosjekter de sisteårene.Blant annet avsløringene av medlemsjukset i SOS Rasisme, kongehusetspengebruk på private eiendommer (SKUP-diplom 2016) og brudd på lov omoffentlige... Read More →

Speakers
avatar for Camilla Huuse

Camilla Huuse

Journalist, VG
Camilla Huuse er journalist i VGs nyhetsavdeling. Hun har de siste årene jobbet mest med innsyn og undersøkende journalistikk på nyhetsfeltet, men har også jobbet med flere graveprosjekter på VGs dagsorden-avdeling.
avatar for Fredrik Nordahl

Fredrik Nordahl

Journalist, Varden
Fredrik Nordahl (45) jobber som nyhetsjournalist i fylkesavisa Varden. Han dekker i hovedsak politikk i Skien og er opptatt av pengesløsing, innsyn og saker som kan føre til mer åpenhet i det offentlige.
avatar for Henning Carr Ekroll

Henning Carr Ekroll

Nyhetssjef, Aftenposten
Henning Carr Ekroll er nyhetssjef i Aftenposten. Har har jobbet med en rekke graveprosjekter i redaksjonen de sist årene, både som journalist og reportasjeleder. Han har også skrevet bok om offentlig pengebruk. I 2014 fikk han SKUP-diplom for avisens granskning av Forsvarsbyggs... Read More →
avatar for Vegard Venli

Vegard Venli

Journalist, NRK
Vegard Venli arbeider som journalist i NRK. Han har også bakgrunn fra Dagbladet og Kommunal Rapport, og har vært medlem av Pressens offentlighetsutvalg siden 2007. Venli har holdt en rekke foredrag om bruk av offentlighetsloven som journalistisk arbeidsverktøy.        
avatar for Espen V. Rasmussen

Espen V. Rasmussen

Journalist, Adresseavisen
Espen Rasmussen (42) har studert på Norges Handelshøyskole i Bergen, og jobbet som journalist i Adresseavisen siden 2004. Han jobber i utviklingsavdelingen i Adressa, primært med datajournalistikk        
avatar for Trond Øyvind Karterud

Trond Øyvind Karterud

Vaktsjef og journalist, NRK
Trond Øyvind Karterud er vaktsjef for tv-sendingen til NRK Oslo og Viken samt reporter tredje hver uke. Er mest interessert i politikk, men er blitt svært engasjert i hvorfor vi bruker så mye piller vi gjør, hvorfor det ikke er noen systematisk kontroll med dette og hvilke konsekvenser... Read More →
avatar for Ingeborg Rygh Hjorthen

Ingeborg Rygh Hjorthen

Researcher, NRK
Ingeborg Rygh Hjorthen jobber nå med research til tv-serien Ukjent arving, som kommer på NRK høsten 2020. Hun er researcher i NRKs researchsenter, hvor hun jobber med større prosjekter innenfor undersøkende journalistikk og nyheter. Hun har også jobbet i Faktisk.no som faktasjekker... Read More →
avatar for Mona Grivi Norman

Mona Grivi Norman

Journalist, VG
Mona Grivi Norman er journalist i VGs Dagsorden-gruppe. Har også jobbet i TV 2 og Akers Avis Groruddalen. Vant SKUP-prisen for 2016 med Psykiatriavsløringen.


Saturday March 28, 2020 09:00 - 10:00
Ildverket Ildverket

09:00

English: Visualising Climate Change
How can newsrooms better and more effectively visualize their climate change stories? Combining insights from international scholarly work and discussions with media companies, the organization Climate Visuals provides a guide and some principles for a more diverse, relatable and compelling visual language for climate change - and how it can be implemented in your newsroom.

Speakers
avatar for Toby Smith

Toby Smith

Programme Lead, Climate Visuals
Toby Smith is the Climate Visuals Programme Lead and Media Liaison with a strategic goal of expanding their presence, influence and impact in the media and photographic sectors. Toby has 12 years experience as an award-winning environmental photographer producing innovative, global... Read More →


Saturday March 28, 2020 09:00 - 10:00
Lindholmen

09:00

Dette kreves av graveledere
Du tror kanskje det holder, bare du gir reporterne tid til å grave. Men hva forventes egentlig av en god graveleder? Hvor mye tid bør du som leder investere i saken - og hva annet må du ofre? SUJO - Senter for undersøkende journalistikk - har det siste året kurset graveledere over hele Norge. På SKUP tar de deg gjennom de tre kritiske fasene - og forteller hva du helt konkret bør gjøre som leder i et graveprosjekt.  

Speakers
avatar for Per Christian Magnus

Per Christian Magnus

Senterleder, SUJO
Per Christian Magnus har jobbet de siste 30 årene som dokumentarfilmskaper og journalist. Han var 15 år i TV 2, de fleste i Dokument 2-redaksjonen som redaksjonssjef og journalist, og åtte år i NRK i flere ulike redaksjoner. Han har mottatt Den store journalistprisen og en rekke... Read More →
avatar for Kristine Holmelid

Kristine Holmelid

Reportasjeleder, SUJO
Kristine Holmelid har 20 års erfaring som journalist og reportasjeleder. Hun ledet Bergens Tidendes featureavdeling i åtte år og var reportasjeleder for en rekke undersøkende og fortellende saker, blant annet Skup-vinner «Jannes historie».


Saturday March 28, 2020 09:00 - 10:00
Ormen Lange 2 Ormen Lange 2

09:00

English: How to track persons online
You need to find a person - and the right one, even if he or she has with a common name. You can google, but what about the umpteen other tools to find and verify the identity of someone. Get the tips from BBC research guru Paul Myers.

Speakers
avatar for Paul Myers

Paul Myers

Journalist og researcher, BBC
SKUP-vennen Paul Myers har i nesten to tiår vært verdensledende på internettsøk. Han er en publikumsfavoritt uansett hvor i verden har opptrer for å lære bort søketeknikker. Myers jobber i BBC, og han gir også opplæring til journalister i medier som The Guardian, The Times... Read More →


Saturday March 28, 2020 09:00 - 10:00
Oseberg Oseberg

09:00

English: Hunting Warhead (9.30)
Hunting Warhead follows an international team of journalists and police officers as they investigate the largest child abuse site on the dark web, and track down the criminals involved. This 6-part investigative podcast series is a co-production of CBC Podcasts and the Norwegian newspaper VG. CBC Podcasts, Canada’s #1 podcaster, has more than 20 million downloads on average each month.

I 2017 avslørte VG hvordan politiet tok over og drev Childs Play, verdens største overgrepsforum på det mørke nettet. Men det var flere ufortalte sider ved saken. Håkon Høydal kontaktet podcast-miljøet i CBC i Canada, og i et samarbeid på tvers av kontinenter resulterte det i podcasten Hunting Warhead.

Speakers
avatar for Håkon F. Høydal

Håkon F. Høydal

Journalist, VG
Håkon  F. Høydal er journalist i VG. Siden 2013 har han arbeidet mye med  datakrim, som oftest relatert til overgrep og hevnporno. Mesteparten av arbeidet er gjort i samarbeid med Einar Otto Stangvik og  Natalie Remøe Hansen. I 2015 publiserte de dokumentaren «Nedlasterne... Read More →
avatar for Daemon Fairless

Daemon Fairless

Host and producer, Hunting Warhead
Daemon Fairless is the host and producer of Hunting Warhead. He's also the author of Mad Blood Stirring: The Inner Lives of Violent Men. He's worked as a producer with CBC for more than 10 years.
avatar for Chris Oke

Chris Oke

Producer, CBC Podcasts
Chris Oke is a producer with CBC Podcasts, where he works on investigative narrative series such as Someone Knows Something, Uncover and, most recently, Hunting Warhead.


Saturday March 28, 2020 09:00 - 10:00
Ormen Lange 1 Ormen Lange 1

09:00

English: Norsk mysterium bak BBCs største podkastsuksess (9.00)
Ingen visste hvem hun var, ingen hadde hadde meldt henne savnet. Mysteriet rundt Isdalskvinnen som ble funnet i Bergen i 1970 skulle løses. BBC World Service og NRK gikk sammen om å lage en stor podkastserie om «Isdalskvinnen». Sammen ville de forsøke å løse gåten ved hjelp av lyttere over hele verden.
"Death in Ice Valley" har blitt BBC sin største podcastsuksess noensinne og ble en av Apples mest nedlastede podcaster i 2018. Under "Online media Award" i 2019 ble den kåret til "Podcast of the Year" og fikk prisen for "best use of crowdsourcing" ved å bruke sosiale nettverk som metode.


Speakers
avatar for Anna Doble

Anna Doble

Digital Editor, BBC
Anna Doble is Digital Editor at BBC World Service English where she leads online journalism and social media strategy around podcasts, radio and video content. She created and led the social activity around worldwide hit investigative podcast Death in Ice Valley, a joint project... Read More →
avatar for Marit Higraff

Marit Higraff

Journalist, NRK
Marit Higraff har jobbet med undersøkende journalistikk i ulike redaksjoner i NRK i en årrekke. Hun har siden 2017 samarbeidet med BBC World Service om podkasten «Death in Ice Valley», hvor hun også er programleder sammen med Neil McCarthy fra BBC.
avatar for Jon Manel

Jon Manel

Podcast Commissioning Editor,, BBC World Service English
Jon Manel became the BBC’s first dedicated podcast editor in 2017. He commissioned the award winning series, Death in Ice Valley, bringing together the BBC and Norway’s NRK to create the worldwide hit. Recent successes include 13 Minutes to the Moon, Parentland and 30 Animals... Read More →


Saturday March 28, 2020 09:00 - 10:00
Ormen Lange 1 Ormen Lange 1

09:00

Fem barn alene i Syria (9.00)
Slik fant Aftenposten fem foreldreløse barn i Syria + 100 andre historier. Afshin Ismaeli og Tor Arne Andreassen forteller hvordan de jobber i konfliktsoner.

Speakers
avatar for Afshin Ismaeli

Afshin Ismaeli

Journalist og fotograf, Aftenposten
Afshin Ismaeli er reporter og fotograf. Han har jobbet for Aftenposten siden januar 2017 og ble fast ansatt i avisen i fjor sommer.
avatar for Tor Arne Andreassen

Tor Arne Andreassen

Korrespondent, Aftenposten
Tor Arne Andreassen er Aftenpostens korrespondent i Midtøsten, basert i Istanbul. Han har jobbet i Aftenposten siden 1998.


Saturday March 28, 2020 09:00 - 10:00
Ormen Lange 3 Ormen Lange 3

09:00

Når alt rakner (9.30)
2500 mennesker i Norge er så hardt rammet av kombinasjonen ruslidelser og psykiske lidelser at de nærmest svever mellom liv og død. De har 20 år kortere levetid enn resten av befolkningen, noe som kalles «den største og styggeste ulikheten» i helse-Norge. I denne sesjonen får du høre hvordan Aftenbladets journalister brukte ulike virkemidler til å undersøke hjelpeapparatets oppfølging av samfunnets sykeste rusmisbrukere. Det førte til over 80 reportasjer og nyhetsartikler og en lang rekke avsløringer. Én av reportasjene, den 61 sider lange «Historien om Siw», vant i 2019 Schibsted Journalism Awards i kategorien Best Storytelling. Historien ledet til det internasjonale prosjektet «Giving Siw Voice», som gir forskere og studenter i seks europeiske land muligheten til i å bruke en norsk tragedie til å forebygge nye.

Speakers
avatar for Thomas Ergo

Thomas Ergo

Journalist, Stavanger Aftenblad
Thomas Ergo er journalist i Stavanger Aftenblad. Han har i mange år jobbet med dokumentarprosjekter om hvordan rusmisbrukere, barnevernsbarn, utviklingshemmede og andre utsatte blir ivaretatt i velferdsstaten. Ergo dyrker ofte kombinasjonen av graving og fortellende journalistikk... Read More →
avatar for Tove Margrethe Espevold Bjørnå

Tove Margrethe Espevold Bjørnå

Journalist, Stavanger Aftenblad
Tove Margrethe Espevold Bjørnå er journalist i Stavanger Aftenblad. Hun er utdannet spesialpedagog, men har jobbet i mediehuset i over 20 år. I denne perioden har hun hatt ulike oppgaver både som prosjektleder, gruppeleder og journalist, da med et spesielt fokus på sårbare mennesker... Read More →


Saturday March 28, 2020 09:00 - 10:00
Ormen Lange 3 Ormen Lange 3

10:00

Pause
Saturday March 28, 2020 10:00 - 10:30
Mingleområdene

10:30

Excel 2
Dette er del 2 av en dobbelttime.
Med dataprogrammet Excel kan du raskt og enkelt sortere og gjøre utregninger i små og store datasett. På kurset lærer du deg de viktigste grunnteknikkene, men også avanserte funksjoner som er nyttige i hverdagen som journalist. Ta med deg PC/Mac med Excel og gjør deg klar for to timer med selvstendig oppgaveløsning og bratt læringskurve.

Speakers
avatar for Einar Takla

Einar Takla

Produkt- og utviklingssjef, DNX Studio
Einar Takla er produkt- og utviklingssjef i innholdsbyrået DNX Studio i Dagens Næringsliv. Han har 12 års erfaring som journalist i nyhetsredaksjonen i DN, der han blant annet har dekket finans og makroøkonomi og jobbet som datajournalist. Einar er utdannet siviløkonom fra NHH... Read More →
avatar for Frode Buanes

Frode Buanes

Leder, Dagens Næringsliv
Frode Buanes er leder for redaksjonell planlegging og publisering i Dagens Næringsliv. Har tidligere jobbet ti år som økonomijournalist i BT med forkjærlighet for avsløringer av økonomisk snusk og fanteri. Har mastergrader fra NHH i Bergen og LSE i London. Glad i orden, ny teknologi... Read More →


Saturday March 28, 2020 10:30 - 11:30
Rauer

10:30

Nyhetsartikkelen døde. Slik bygger vi erstatningen (1)
Dette er time 1 av 2.
«Alle» vil ha redaksjonelle utviklere i dag. På Skup møter du Norges skarpeste journalist-teknologer.
I disse sesjonene forteller folkene bak mange av de store avsløringene, datavaskingsmetodene, spillene, valgomatene og andre spesielle fortellermåter om hvordan de preger moderne journalistikk.
I denne timen blir dette behandlet:
Alexander W. Guldstad (Teknisk Ukeblad) forteller om portalen for automatiserte nyhetstips som er tilpasset de ulike delene av redaksjonen
Sarah Sørheim, Magnus Aabech, Lasse Lervik (NTB) hevder nyhetsartikkelen er død, og viser hvordan de bygger erstatningen.
Jari Bakken (VG) sprer all the nerdy details om VGs Valgomat.
Espen Andersen (Kommunal Rapport) deler frustrasjonen ved NRKs store prosjekt på eiendomsskatt.
Jonas Nilsson (Adresseavisen) gir deg teknologien som muliggjorde analyser av 1 milliard passord.
Moderators
avatar for Jonas Alsaker Vikan

Jonas Alsaker Vikan

Journalist, Adresseavisen

Speakers
avatar for Sarah Sørheim

Sarah Sørheim

Nyhetsredaktør, NTB
Sarah Sørheim er nyhetsredaktør i NTB. Hun kom til jobben fra stillingen som kulturredaktør i Aftenposten. Tidligere har hun vært leder for «Etter børs» i Dagens Næringsliv og kulturredaktør i Klassekampen.
avatar for Lasse Lervik

Lasse Lervik

Redaksjonell utvikler, NTB
Lasse Lervik jobber som redaksjonell utvikler i NTB, med særlig ansvar for mange av nyhetsbyråets artikkelroboter. Han har tidligere jobbet som journalist og digitalt multiverktøy for blant annet NRK og Dagbladet.
avatar for Magnus Aabech

Magnus Aabech

Redaktør, NTB
Magnus Aabech er redaktør i utviklingsavdelingen i NTB og har jobbet med automatisert journalistikk siden nyhetsbyråets første prosjekt med fotballroboten i 2016.
avatar for Jonas Nilsson

Jonas Nilsson

Utvikler, Adresseavisen
Jonas Nilsson jobber som redaksjonell utvikler/digital design lead i Adresseavisen. Han har vunnet en rekke nasjonale og internasjonale priser for sitt arbeid med digitale historiefortellinger, datajournalistikk og nettdesign.​​
avatar for Espen Andersen

Espen Andersen

Utviklingsredaktør, Kommunal Rapport
avatar for Jari Bakken

Jari Bakken

Utvikler, VG
Jari Bakken (37) er redaksjonell utvikler i VG med12 års erfaring som programmerer. Han har jobbet mye med data fra Stortinget hos «Holder de ord», verktøy og datajournalistikk hos VG (bl.a. Psykiatriavsløringen i 2016), og jobber nå deltid for Faktisk.
avatar for Alexander Woldbrand Guldstad

Alexander Woldbrand Guldstad

Redaksjonell utvikler, Teknisk Ukeblad Media
Alexander Woldbrand Guldstad er redaksjonell utvikler i Teknisk Ukeblad Media. Han bistår journalister i selskapets fire redaksjoner med datadreven journalistikk og utvikler interne verktøy for journalister. Han har tidligere arbeidet som journalist og er utdannet ingeniør.


Saturday March 28, 2020 10:30 - 11:30
Vasholmen Vasholmen

10:30

Unngå feil - lær faktasjekking!
I to og et halvt år har Faktisk.no trålet det offentlige ordskiftet i Norge på jakt etter faktafeil og falske nyheter. Ofte viser det seg at noe som er sagt eller skrevet ikke er helt riktig.
Hva kan du som journalist gjøre for å unngå å publisere noe som er feil? Hvordan kan du raskt sjekke om kilden du intervjuer har rett i det hun sier?
Ved hjelp av konkrete eksempler fra norsk presse, vil faktasjekker Silje S. Skiphamn vise deg hvordan Faktisk.no sjekker fakta.
Faktisk.no eies av VG, Dagbladet, NRK, TV 2, Amedia og Polaris Media og er landets eneste redaksjon som rendyrker faktasjekk som sjanger.

Speakers
avatar for Eva Akerbæk

Eva Akerbæk

Researcher, NRK
Eva Akerbæk har jobbet som faktasjekker i Faktisk.no siden mai 2017. Hun kommer fra jobben som researcher i NRKs Researchsenter, hvor hun hovedsaklig har jobbet med nyheter og undersøkende journalistikk... Read More →
avatar for Silje Sjursen Skiphamn

Silje Sjursen Skiphamn

Journalist, Faktisk
Silje Sjursen Skiphamn er styreleder i SKUP og journalist i Faktisk.no. Har tidligere jobbet med politikk og nyheter i blant annet VG, Dagsavisen Fremtiden, Drammens Tidende og Nationen.    


Saturday March 28, 2020 10:30 - 11:30
Ildverket Ildverket

10:30

Klimabedraget
Klimakompensasjon er et av de viktigste verktøyene for privatpersoner, virksomheter og land – i kampen mot global oppvarming. Dette skjer gjennom å kjøpe kreditter fra CO2-reduserende prosjekter i andre deler av verden. Ofte for millioner av kroner. Men virker disse tiltakene? Politikens gravegruppe har fulgt pengene. Kan vi stole på de grønne løftene?

Speakers
avatar for Carl Emil Arnfred

Carl Emil Arnfred

Graveleder, Politiken
Carl Emil Arnfred er leder for Politikens undersøkende redaksjon. Han har tidligere arbeidet som politisk reporter i Politiken, Berlingske, Jyllands-Posten og nyhedsbyrået Ritzau og er medforfatter til boken ”Skjulte penge” om partistøtte og lobbyisme i dansk politikk.
avatar for Sebastian Stryhn Kjeldtoft

Sebastian Stryhn Kjeldtoft

Journalist, Politiken
Sebastian Stryhn Kjeldtoft er undersøkende journalist i Politiken. Han har tidligere arbeidet i Dagbladet Information og skrevet for Børsen og magasinet Euroman.
avatar for Morten Skjoldager

Morten Skjoldager

Journalist, Politiken
Morten Skjoldager er ansatt i Politikens redaksjon for undersøkende journalistikk. Han har tidligere skrevet om terror, militant islamisme og fremmedkrigere, blant annet i to bøker.


Saturday March 28, 2020 10:30 - 11:30
Lindholmen

10:30

Å lede når alt er i bevegelse (10.30)
TV 2 har i løpet av et tiår gått fra å være en tradisjonell TV-kanal til å bli et teknologidrevet mediehus, der seerne har tatt kontroll på hva, hvor og hvordan TV 2 skal levere sitt innhold.  Denne utviklingen har akselerert de siste tre årene. I samme periode har det vært store strategiprosesser, omfattende nedbemanning, flytting i to byer, ny allmenkringkastingsavtale, og et enormt medietrykk etter alvorlige metoo-saker.
Sarah C. J. Willand har stått i sentrum hele tiden, og med ansvar for både organisasjonen og kommunikasjonen, har hennes egne lederegenskaper blitt satt på prøve i det som har vært noen av de mest turbulente årene i TV 2s historie.


Speakers
avatar for Sarah C. J. Willand

Sarah C. J. Willand

Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør, TV 2
Sarah C. J. Willand er organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2. Hun har også bakgrunn fra Egmont Publishing hvor hun har vært HR- og kommunikasjonsdirektør og har før det åtte år i it-bransjen innen HR og ledelse. Willand ble kåret til årets kvinnelige medieleder... Read More →


Saturday March 28, 2020 10:30 - 11:30
Ormen Lange 2 Ormen Lange 2

10:30

Hjelp - jeg må reportasjelede et dataprosjekt! (11.00)
Alle redaksjoner vil ha datajournalistikk, men hva krever det av deg som leder? Hvor mye må du forstå for å klare å stille de rette kontrollspørsmålene? Hvilke verktøy bør du som leder kunne? Hva er fallgruvene i et dataprosjekt?
Journalist og utvikler Espen Andersen gikk i høst til ny jobb som utviklingsredaktør i Kommunal Rapport. Andersen har jobbet for NRK Brennpunkt og NRKs digitale undersøkende desk i 12 år.

Speakers
avatar for Espen Andersen

Espen Andersen

Utviklingsredaktør, Kommunal Rapport


Saturday March 28, 2020 10:30 - 11:30
Ormen Lange 2 Ormen Lange 2

10:30

English: Fantastic formulas to filter social media
Who is trying to influence Chinese politicians to get drilling rights for oil company Shell? Who is the mysterious person behind a mining contract in the Central African Republic? What to do when a Twitter account is completely deleted? Henk van Ess shows you some fantastic filtering in LinkedIn, Twitter and Facebook, based on his work for European news media.

Speakers
avatar for Henk van Ess

Henk van Ess

Dutch born Henk van Ess is obsessed by finding news in data.  European  media houses, like Axel Springer, Persgroep, European Broadcasting Union  and Schibsted love his literal and lateral thinking and hire Henk on a  regular basis to spill his secrets. He rarely appears in public... Read More →


Saturday March 28, 2020 10:30 - 11:30
Oseberg Oseberg

10:30

English: Slik dekker vi Hongkong-protestene
Da millioner av hongkongere begynte å demonstrere i gatene sommeren 2019, skjedde det i et land der pressefriheten er truet. De fleste mediene i Hongkong er dominert av kinesiske eiere, noe som satte preg på dekningen av demonstrasjonene. Hong Kong Free Press har skilt seg ut. Den uavhengige medieorganisasjonen har fulgt protestbevegelsen svært tett, og i løpet av året er HKFP blitt en viktig informasjonskilde for andre medier. I denne seansen får du møte redaktør Jennifer Creery, som vil fortelle om hvordan det har vært å dekke de historiske demonstrasjonene med et begrenset budsjett og i et miljø der ytringsfriheten trues.

Speakers
avatar for Jennifer Creery

Jennifer Creery

Redaktør, Hong Kong Free Press
Jennifer Creery er redaktør og nestkommanderende i Hong Kong Free Press. Hun har det siste året jobbet og rapportert fra frontlinjene i protestbevegelsen i Hongkong. Tidligere jobbet hun som frilansjournalist i Taipei, Taiwan.


Saturday March 28, 2020 10:30 - 11:30
Ormen Lange 1 Ormen Lange 1

10:30

English: Verification of video content
Speakers
avatar for Benjamin Strick

Benjamin Strick

Open source investigator, BBC
Benjamin Strick is an open source investigator for the BBC and an instructor in open source techniques, geospatial intelligence and bot network detection. He has a background in law and the military, and focusses on using OSINT/GEOINT, geolocation and intelligence methods for good... Read More →


Saturday March 28, 2020 10:30 - 11:30
Mostein Mostein

10:30

Fant omfattende sykehjemsvold (11.00)
Rullatorer brukes til å kjøre på hverandre. Blomsterpotter hives veggimellom og eksploderer mot veggen. Gamle damer får uønsket besøk om natten. En gammel mann tar kvelertak på en annen. Ansatte trues på livet. I 2018 skjedde det 13.000 voldshendelser på norske sykehjem. Dette er et område helsemyndighetene aldri har hatt oversikt over, og et omfang som sjokkerte daværende eldreminister Sylvi Listhaug. På SKUP forteller Aftenpostens journalister hvordan de etter 422 innsynsbegjæringer og analyse av 128.000 avviksmeldinger kunne avsløre sykehjemsvolden.

Speakers
avatar for Nina Selbo Torset

Nina Selbo Torset

Journalist, Aftenposten
avatar for Tine Dommerud

Tine Dommerud

Journalist, Aftenposten
Tine Dommerud er helsejournalist i Aftenposten og var tidligere nyhetsredaktør i Dagens Medisin.
avatar for Kjersti Nipen

Kjersti Nipen

Journalist, Aftenposten
Kjersti Nipen er journalist i A-magasinet. Jobber med historiefortelling, gravejournalistikk, lengre intervjuer og sosiale medier.


Saturday March 28, 2020 10:30 - 11:30
Ormen Lange 3 Ormen Lange 3

10:30

Skandalen i transportsektoren (10.30)
Systematisk underbetaling, manipulasjon av timelister, bruk av tvangsmidler og press mot ansatte, og ikke minst tilbakeholdelse og destruksjon av bevis i tilsynssammenheng – dette er bare noe av innholdet i Vlantana Norge-skandalen. Dokumentasjon innhentet gjennom innsynsbegjæringer i tilsynssaker, offentlige regnskap og tilgang på bevisførsel i sivile erstatningssaker gjorde det mulig for NLF-Magasinet å avdekke det som sannsynligvis er landets mest alvorlige tilfelle av organisert arbeidslivskriminalitet i transportsektoren noensinne.  

Speakers
avatar for Stein Inge Stølen

Stein Inge Stølen

Redaktør, NLF-Magasinet
Stein Inge Stølen er i dag redaktør for NLF-Magasinet og nettstedet Lastebil.no Han har bakgrunn som multimediajournalist for blant annet Autofil, Din Side og Dagbladet og har vært prosjektkoordinator og programleder for TV-seriene «Panser» og «Norge på Dop». Stølen har over... Read More →


Saturday March 28, 2020 10:30 - 11:30
Ormen Lange 3 Ormen Lange 3

11:30

Pause
Saturday March 28, 2020 11:30 - 12:00
Mingleområdene

12:00

Nyhetsartikkelen døde. Slik bygger vi erstatningen (2).
Dette er time 2 av 2.
«Alle» vil ha redaksjonelle utviklere i dag. På Skup møter du Norges skarpeste journalist-teknologer.
I disse sesjonene forteller folkene bak mange av de store avsløringene, datavaskingsmetodene, spillene, valgomatene og andre spesielle fortellermåter om hvordan de preger moderne journalistikk.
I denne timen blir dette behandlet:
Einar Otto Stangvik (VG) bygde en fregatt og lot leserne krasje den: Her får du vite hvordan.
Tor Henning Ueland (Aller Media) gir en intro til dokument- og søkesystemet Aleph som kan sikre sensitive data og gjøre research lettere.
Anders G. Eriksen (Bergens Tidende) tar deg med gjennom arbeid med nettverksdatabaser.
Hannah A. Hansen og Syver Storm Furru (TV2 Lab) skal snakke om digital utvikling i TV 2.


Moderators
avatar for Jonas Alsaker Vikan

Jonas Alsaker Vikan

Journalist, Adresseavisen

Speakers
avatar for Einar Otto Stangvik

Einar Otto Stangvik

Programmerer, VG
Einar Otto Stangvik har jobbet med datasikkerhet, programmering og IT-drift siden 2001. De siste årene har han søkt mot mer samfunnsmessig nyttig bruk av sin erfaring, og har slik funnet veien til pressen. Datagraving, kildevern og kampen mot digitalt misbruk er det han... Read More →
avatar for Anders Grimsrud Eriksen

Anders Grimsrud Eriksen

Datajournalist og utvikler, Bergens Tidende
Anders Grimsrud Eriksen er datajournalist og utvikler i Bergens Tidendes redaksjonelle utviklingsteam, Bord4. Har programmert løsninger for å forenkle journalisthverdagen i over 15 år. Har en forkjærlighet for datavisualiseringer og kartløsninger. Utdannet journalist og har tidligere... Read More →
avatar for Hannah A. Hansen

Hannah A. Hansen

Datajournalist, TV 2
Hannah A. Hansen er datajournalist i TV 2 Nyhetene og TV 2 Sporten. Hun har bakgrunn som utvikler og scrum-master i Knowit i Bergen og har MSc i informatikk fra UiB.
avatar for Tor Henning Ueland

Tor Henning Ueland

Seniorutvikler, Dagbladet
Tor Henning Ueland er utdannet ved NITH og jobber som seniorutvikler, sikkerhetsekspert og «snill hus-hacker» - i Aller/Dagbladet. Han har bistått med graving på det mørke nettet på flere store artikkelserier. Tidligere har han blant annet utviklet nettsidene til Lovdata.
avatar for Syver Storm-Furru

Syver Storm-Furru

Journalist, TV 2
Syver Storm-Furru er datajournalist i Lab2 i TV 2. Han er utdannet i sammenlignendepolitikk og informatikk ved Universitet i Bergen, med spesialisering idatavisualisering.


Saturday March 28, 2020 12:00 - 12:00
Vasholmen Vasholmen

12:00

Nordic Noir – Hvitvasking i Baltikum
Swedbanks konsernsjef forsikret at banken ikke var involvert i hvitvasking i Baltikum og fikk støtte fra politikere og kontrollmyndigheter på aller høyeste nivå. Samtidig satt fire journalister med et knippe dokumenter som - hvis de stemte - viste et helt annet bilde. Hvordan gransker man en bank der kjernevirksomheten omfattes av sekretesse? Og hvordan gjør man en dokumentbunke om til en historie som funker på TV? Teamet fra Uppdrag Granskning i SVT deler sine erfaringer fra granskningen av Swedbank. Avsløringen førte til konsernsjefen og styrelederens avgang og er blant annet hedret med Den Store Journalistprisen i Sverige.

Speakers
avatar for Linda Larsson Kakuli

Linda Larsson Kakuli

Datajournalist, SVT
Linda Larsson Kakuli er datajournalist og researcher i SVTs nyhetsredaksjon i Stockholm og har mottatt flere priser for arbeidet hun har utført, nå sist Stora Journalistpriset i november 2019. Hun har jobbet med noen av de siste årenes store avsløringer som Panama Papers og Paradise... Read More →
avatar for Axel Gordh Humlesjö

Axel Gordh Humlesjö

Journalist, SVT
Axel Gordh Humlesjö is an internationally acclaimed and award-winning investigative reporter at the Swedish public broadcaster - SVT. He specializes in organized crime, corruption and digital research. In 2018 he led a international group of reporters in an investigation of the... Read More →
avatar for Joachim Dyfvermark

Joachim Dyfvermark

Journalist, SVT - Uppdrag Granskning
Joachim Dyfvermark er reporter og produsent i Uppdrag granskning i SVT. Joachim har jobbet med undersøkende journalistikk i over 20 år og har blant annet avslørt svenske bestikkelser i Uzbekistan, svart fiske i Barentshavet og CIAs hemmelige program om kidnappinger av mistenkte... Read More →


Saturday March 28, 2020 12:00 - 13:00
Oseberg Oseberg

12:00

Excel 3 -pivottabeller
På dette kurset lærer du hvordan du kan bruke Pivot-tabeller i Excel for å se mønstre som ellers ville vært umulig å se. Ved noen enkle klikk finner du fakta som er grunnlaget for de sakene ingen har lest før. Du trenger egen laptop med Microsoft Excel installert

Speakers
avatar for Vegard Venli

Vegard Venli

Journalist, NRK
Vegard Venli arbeider som journalist i NRK. Han har også bakgrunn fra Dagbladet og Kommunal Rapport, og har vært medlem av Pressens offentlighetsutvalg siden 2007. Venli har holdt en rekke foredrag om bruk av offentlighetsloven som journalistisk arbeidsverktøy.        


Saturday March 28, 2020 12:00 - 13:00
Rauer

12:00

"Beina på bordet"- metoden
«Chicago-politiet» aka Øyhovden og  "fotomet" Wold! Et prisvinnende radarpar fra Hamar som i en årrekke har laget elleville TV-reportasjer fra de dype skoger på Hedemarken.
Metoden de bruker mest er det såkalte "beina på bordet"- metoden, særdeles effektiv for å fremkalle både latter og tårer fra seerne.
Her blir man inspirert til å grave ut av ingenting, lage gull av gråstein.


Speakers
avatar for Asbjørn Øyhovden

Asbjørn Øyhovden

Journalist, TV 2
Asbjørn Øyhovden har jobbet som nyhetsreporter ved TV 2s distriktskontor i Innlandet i 25 år.  Han har vunnet flere nasjonale priser som: Skup-diplom (Maxi-saken), Skup-prisen (Eldrebløffen), Menneskerettighetsprisen (Vold mot barn), Dixiprisen (Overgrep mot kvinner og barn... Read More →
avatar for Olav T. Hustad Wold

Olav T. Hustad Wold

Fotograf, TV 2
Olav T. Hustad Wold har tidligere jobbet i NRK Sami, NRK Østlandssendigen og TV 2 hjelper deg.  I 14 år har han vært nyhetsfotograf ved TV2s distriktskontor i Innlandet.  Han har vært fotograf i prisvinnende prosjekter som Eldrebløffen (Skup-pris), Vold mot barn (Menneskerettighetsprisen... Read More →


Saturday March 28, 2020 12:00 - 13:00
Ildverket Ildverket

12:00

English: Environmental journalism
The lessons from three Guardian investigations: Jonathan Watts will explain what worked and what could be done better: Polluters (on climate change), Green Blood (on mining and threats to environmental journalists) and the Defenders (on killings of environmental and land activists).


Speakers
avatar for Jonathan Watts

Jonathan Watts

Global environment editor, The Guardian
Jonathan Watts is global environment editor for the Guardian. co-founder of the Rainforest Journalism Fund and author of the ecological travelogue, When a Billion Chinese Jump. Including previous posts for the Guardian as Latin America correspondent (2012-2017), East Asia correspondent... Read More →


Saturday March 28, 2020 12:00 - 13:00
Lindholmen

12:00

De vanskelige dilemmaene (12.00)
Hvordan skal mediene forholde seg til personsjikane og udokumenterte påstander som publiseres i en anonym innpakning? Hvordan skal mediene forholde seg til kontinuerlige angrep der beskyldningene hagler om at vi er en del av en agendastyrt og korrupsjonsbefengt elite?
I hvilken grad er det medienes ansvar å forsvare maktpersoner som blir sjikanert?
Hvor mye skal mediene la ulike Some-stormer prege nyhetsbildet?
Disse dilemmaene og en drøss andre har Fædrelandsvennen forsøkt å finne løsninger på over lang tid. Våren 2018 så den anonyme Facebooksiden Sørlandsnyhetene dagens lys. Siden startet som en protest mot Kunstsilo-planene i byen, men utviklet seg etterhvert som en kampanjeside der målet var å fjerne makta i bystyresalen. Sjefredaktør Eivind Ljøstad mener media må venne seg til fenomener som Sørlandsnyhetene og deler sine erfaringer og tanker om hva slags metoder man kan ta i bruk i møte med denne typen kampanjer.
Speakers
avatar for Eivind Ljøstad

Eivind Ljøstad

Sjefredaktør, Fædrelandsvennen
Eivind Ljøstad har vært sjefredaktør i Fædrelandsvennen siden 2010. Tidligere har han vært sjefredaktør i Agderposten og nyhetsredaktør i Dagbladet 2002-05.


Saturday March 28, 2020 12:00 - 13:00
Ormen Lange 2 Ormen Lange 2

12:00

Når lokalavisa er under angrep (12.30)
Drangedalsposten avdekket en av landets største mobbesaker. Men i stedet for ros og fakkeltog, vendte bygdefolket ryggen til avisa. Det ble ingen oppvask i mobbesaken, ingen fakkeltog eller erkjennelse av at noe var galt. I stedet ble abonnementene på lokalavisa sagt opp. 
Redaktør Jan Magne Stensrud ba i vinter om hjelp. – Jeg er lei av å bli truet, trakassert og forsøkt hindret i mitt redaksjonelle arbeid som redaktør i Drangedalsposten. Nå er det nok, sa Stensrud til Kommunal Rapport. Under ledersporet på SKUP deler han sine erfaringer.   

Speakers
avatar for Jan Magne Stensrud

Jan Magne Stensrud

Redaktør, Drangedalsposten
Jan Magne Stensrud har vært redaktør av Drangsdalsposten siden 2016, og før det var han jouralist samme sted fra 2012. Etter Sjøkrigsskole var han skipssjef i marinens jegervåpen, i NATO-tjeneste og jobbet med strategi og utvikling ved Forsvarets overkommando som kommandørkaptein... Read More →


Saturday March 28, 2020 12:00 - 13:00
Ormen Lange 2 Ormen Lange 2

12:00

English: Follow the money
Kleptocracies, organized crime, and criminal enterprises all depend on an array of support services they receive from a sprawling industry of lawyers, accountants, bankers, managers, and front men and women of all sorts. These "enablers" may run the businesses, wash the money, or simply provide a veneer of respectability. In this session you learn how to follow the money.Speakers
avatar for Miranda Patrucic

Miranda Patrucic

Regional Editor, OCCRP Sarajevo
Miranda Patrucic is an investigative reporter based in Sarajevo. She is regional editor for Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP ), focusing on Central Asia, the Balkans and the Caucasus. Highlights of her work include exposing billions in telecom bribes in Uzbekistan... Read More →


Saturday March 28, 2020 12:00 - 13:00
Ormen Lange 1 Ormen Lange 1

12:00

English: How to use social media in international research
Hvordan kan undersøkende journalister bruke sosiale medier til å skape nettverk som fungerer som et verdensomspennende researchteam? Et publikum som er med å lage fortellingen og skaper engasjement rundt publisering? I denne sesjonen forteller sjefen for BBCs sosiale medier blant annet om hvordan hun skapte et nettverk av 20 000 amatør etterforskere som skulle være med å løse mysteriet om "Isdalskvinnen".

Speakers
avatar for Anna Doble

Anna Doble

Digital Editor, BBC
Anna Doble is Digital Editor at BBC World Service English where she leads online journalism and social media strategy around podcasts, radio and video content. She created and led the social activity around worldwide hit investigative podcast Death in Ice Valley, a joint project... Read More →


Saturday March 28, 2020 12:00 - 13:00
Mostein Mostein

12:00

Alvorlige svakheter med den store helsereformen (12.30)
I ett år jobbet VG med å undersøke konsekvensene av Samhandlingsrefomen - den største helsereformen i nyere tid. Gjennom omfattende innsynsarbeid og analyser kunne VG avdekke hvordan syke, gamle mennesker blir kjørt i ambulanse ut av sykehusene mitt på natten. Gjennom å analysere mer enn 5000 avviksmeldinger, har VG avdekket hvordan livsviktig helseinformasjon kommer på avveie i vekslingen mellom sykehus og kommune. Medisiner og medisinlister mangler. Pasienter har blitt satt av i taxi utenfor hjemmene sine uten mulighet til å komme seg inn. Samtidig kunne avisen dokumentere at kommunene har måttet betale 1,4 millarder kroner i dagbøter for pasienter de ikke har klart å ta imot. Det betyr at kommunene i mer enn 300.000 døgn siden 2012 ikke har klart å overholde sine forpliktelser etter den store helsereformen.

Speakers
avatar for Shazia Majid

Shazia Majid

Journalist, VG
Shazia Majid er undersøkende journalist i VG, hvor hun de siste årene har jobbet i avdelingen Dagsorden. Hun har tidligere jobbet i TV2 og er utdannet økonom. Shazia har flere års arbeidserfaring som økonom og regnskapsfører. I 2017 vant hun SKUP-diplom for avsløringen om bistandsmillionene... Read More →
avatar for Sofie Amalie Fraser

Sofie Amalie Fraser

Journalist, VG
Sofie Amalie Fraser (24) kom til VG som praktikant hos krimgruppen høsten 2018 og har vært her på ulike avdelinger siden. Hun var ferdig utdannet ved journalistutdanningen på OsloMet juni 2019. Sofie har tidligere jobbet i Budstikka.
avatar for Anne Stine Sæther

Anne Stine Sæther

Journalist, VG
Anne Stine Sæther jobber som journalist i dagsordenavdelingen i VG. Hun har jobbet i VG siden 1988 og vært tilknyttet et rekke avdelinger: reportasjeavdelingen, sporten, VG Helg, samfunnsavdelingen og dagsorden. Vant SKUP-diplom og Schibsted Awwards i 2008 for prosjektet «72 kvinner... Read More →


Saturday March 28, 2020 12:00 - 13:00
Ormen Lange 3 Ormen Lange 3

12:00

Soga om Rondablikk (12.00)
Rondablikksoga er en tekstdokumentar om høyfjellshotellet Rondablikk på Kvamsfjellet som ble akuttmottak for asylsøkere over natta da en ny kjøper tok over drifta. I løpet av noen uker forlot en hel hotellstab arbeidet sitt, og et lokalt næringsliv satt igjen med regninger de aldri fikk betalt for. Soga omhandler også en dramatisk brakkebrann. Dølen er en liten redaksjon med fire redaksjonelt ansatte og gikk nye veier for å komme i mål med deres aller første store graveprosjekt. Ved et historisk nytt samarbeid med NRK og Senter for undersøkende journalistikk ble en dokumentar i fem deler publisert høsten 2019.


Speakers
avatar for Guro Vollen

Guro Vollen

Journalist, Dølen
Guro Vollen er journalist i Dølen og var journalist i Vigga fra 2007, der hun var redaktør 2011-2013. Vollen er utdannet fra IJ/Start og har jobbet i Dølen siden 2015.
avatar for Sigrid Gausen

Sigrid Gausen

Journalist, Dølen
Sigrid Gausen er journalist i Dølen og har tidligere jobbet i NRK og Bergens Tidende.
avatar for Tone Sidsel Sanden

Tone Sidsel Sanden

Redaktør, Dølen
Tone Sidsel Sanden er redaktør og daglig leder i Dølen. Hun ble ansatt i avisen i 2007 og har vært redaktør siden 2017. Sanden er nestleder i Landslaget for lokalaviser og fikk hederlig omtale i kategorien Årets lokalavis på landsmøtet for lokalaviser for 2016. 


Saturday March 28, 2020 12:00 - 13:00
Ormen Lange 3 Ormen Lange 3

13:00

Lunsj
Saturday March 28, 2020 13:00 - 14:00
Restaurantområdet

14:00

Griseindustriens hemmeligheter
I fem år har hun gjort alt for å ikke bli oppdaget. Hun har "løyet" for familien og kalt seg «Amalie», «Marie» og «Kristine» for å jobbe "undercover". I "Griseindustriens hemmeligheter" avdekkes grove brudd på dyrevelferdsloven. Filmen ble sendt på NRK Brennpunkt. Til Skup kommer Norun  sammen med Filmskaper Bjarte M. Tveit i Piraya film.

Speakers
avatar for Norun Haugen

Norun Haugen

Dyreaktivist
Norun Haugen har en mastergrad i filosofi fra Universitetet i Oslo. Hun har tidligere jobbet som lærer. Norun er dyreaktivist og jobber i dag fulltid for dyrene. Ved å bruke skjult kamera har hun avslørt problematiske holdninger og en rekke systematiske brudd på dyrevelferdsloven... Read More →
avatar for Bjarte Mørner Tveit

Bjarte Mørner Tveit

Piraya Film
Bjarte Mørner Tveit er en av eierne av Piraya Film  som har produsert både «Pels» og «Griseindustrienshemmeligheter" som begge har skaft heftig debatt i etterkant. Han er både filmfotograf, regissør og produsent til daglig, og hadde den daglige debriefen av Norun da hun gikk... Read More →


Saturday March 28, 2020 14:00 - 15:00
Ormen Lange 1 Ormen Lange 1

14:00

Løsningen på 10 vanlige Excel-problemer
Du kan grunnleggende Excel, men rett som det er står du fast på et problem. Sverige to fremste datajournalister har skreddersydd undervisningen for akkurat denne gruppen under tittelen "10 vanliga Excel-problem och hur du löser dem”.

Speakers
avatar for Helena Bengtsson

Helena Bengtsson

Dataredaktør, SVT
Helena Bengtsson jobber som redaktør for datajournalistikk ved Sveriges Television, der hun har jobbet i 25 år med nyhets- og samfunnsprogrammer, som researcher, redaktør og databaseredaktør. I 2006-07 hadde hun permisjon og jobbet som databaseredaktør ved Center for Public Integrity... Read More →
avatar for Linda Larsson Kakuli

Linda Larsson Kakuli

Datajournalist, SVT
Linda Larsson Kakuli er datajournalist og researcher i SVTs nyhetsredaksjon i Stockholm og har mottatt flere priser for arbeidet hun har utført, nå sist Stora Journalistpriset i november 2019. Hun har jobbet med noen av de siste årenes store avsløringer som Panama Papers og Paradise... Read More →


Saturday March 28, 2020 14:00 - 15:00
Rauer

14:00

Grav i fortiden
Kan man rekonstruere et liv ut fra kun navn, fødselsdato og fødested? Lær deg å nøste opp fortidens hverdagshistorier, familier og nettverk gjennom å grave i arkiver og digitale kilder. Ingeborg viser hvordan du kan søke i og bruke digitale arkiver og bibliotek som innganger til fortiden. Sesjonen tar utgangspunkt i researcharbeid bak den nye tv-serien Ukjent arving.

Speakers
avatar for Ingeborg Rygh Hjorthen

Ingeborg Rygh Hjorthen

Researcher, NRK
Ingeborg Rygh Hjorthen jobber nå med research til tv-serien Ukjent arving, som kommer på NRK høsten 2020. Hun er researcher i NRKs researchsenter, hvor hun jobber med større prosjekter innenfor undersøkende journalistikk og nyheter. Hun har også jobbet i Faktisk.no som faktasjekker... Read More →


Saturday March 28, 2020 14:00 - 15:00
Ildverket Ildverket

14:00

Norges første klimaredaksjon
Fra 2020 skal NRK ha flere journalister som arbeider dedikert med klima. I forkant ligger halvannet år med lange og krevende diskusjoner om mye: Hvilke tema skal journalistene dekke? Hva må journalistene være gode på? Hva gjør vi med vitenskapsfornekterne? Hvordan lage dagsordensettende journalistikk som får konsekvenser? Og ikke minst: Hvor går grensene for kampanjejournalistikk? Astrid Rommetveit som har ledet arbeidet deler erfaringer og planer.

Speakers
avatar for Astrid Rommetveit

Astrid Rommetveit

Prosjektleder klima, NRK
Astrid Rommetveit er prosjektleder for NRKs klimasatsing og har jobbet med klimajournalistikk i godt over ti år, både på nett og TV. Det siste året har hun ledet arbeidet med å lage en strategi for hvordan NRK skal løfte klimadekningen sin. Rommetveit er samfunnsviter med fersk... Read More →


Saturday March 28, 2020 14:00 - 15:00
Lindholmen

14:00

Ledelse i gode og slitsomme dager (14.30)
NRKs nyhetsdirektør Helje Solberg, tidligere Skup-prisvinner og årets kvinnelige medieleder, snakker om strategisk ledelse/innovasjon og om sitt personlige lederskap. Hva er vår rolle og misjon? Hvordan styrke den gravende journalistikken og samtidig legge til rette for en debatt og journalistikk med fokus på håp og løsninger?
Speakers
avatar for Helje Solberg

Helje Solberg

Nyhetsdirektør, NRK
Helje Solberg er en prisbelønt journalist og nyhetsdirektør i NRK. Hun er styreleder i Faktisk. Hun var tidligere administrerende direktør/redaktør for VGTV og mangeårig nyhetsredaktør i VG. Solberg fikk Skup-prisen i 1995 for avsløringen av medlemsjuks i AUF. Hun har jobbet... Read More →


Saturday March 28, 2020 14:00 - 15:00
Ormen Lange 2 Ormen Lange 2

14:00

Slik graver TV 2 (14.00)
Lab2 er TV 2s nye avdeling som jobber tett med de andre redaksjonene i Nyhetene og Sporten i TV 2 for å utvikle undersøkende journalistikk og nye måter å presentere journalistikken på. På kun knapt et år har Lab2 jobbet med en rekke av de største prosjektene i TV 2 - alt fra kunstgressavsløringene til innvoative fotodokumentarer. Til Skup kommer labbens leder, Anniken Hjertholm, for å fortelle om hvordan gruppen jobber

Speakers
avatar for Anniken Hjertholm

Anniken Hjertholm

Leder Lab2, TV 2
Anniken Hjertholm leder TV 2s nysatsing kalt Lab2 - teamet som jobber både med datastøttet journalistikk og innovativ fortellerteknikk. Hun har bakgrunn fra en rekke roller i TV 2 som både reporter, vaktsjef og redaksjonsleder.


Saturday March 28, 2020 14:00 - 15:00
Ormen Lange 2 Ormen Lange 2

14:00

Den store passordlekkasjen (14.30)
I fire måneder jobbet Adresseavisen med å analysere 1,4 milliarder e-postadresser og passord etter å ha fått tilgang til en enorm database. Resultatet ble dokumentaren «Lekkelandet» og en rekke oppfølgingssaker som bringer opplysninger om hvor eksponerte norske samfunnsinstitusjoner er etter lekkasjene alle har hørt om, men få har sett.
Dette er et prosjekt som hadde vært umulig for få år siden. Nå har koblingen av dataeksperter og gravejournalister sørget for at uoverkommelige datamengder kan bli til samfunnsnyttig journalistikk på lokalt og nasjonalt nivå.

Speakers
avatar for Jonas Nilsson

Jonas Nilsson

Utvikler, Adresseavisen
Jonas Nilsson jobber som redaksjonell utvikler/digital design lead i Adresseavisen. Han har vunnet en rekke nasjonale og internasjonale priser for sitt arbeid med digitale historiefortellinger, datajournalistikk og nettdesign.​​
avatar for Jonas Alsaker Vikan

Jonas Alsaker Vikan

Journalist, Adresseavisen
avatar for Espen V. Rasmussen

Espen V. Rasmussen

Journalist, Adresseavisen
Espen Rasmussen (42) har studert på Norges Handelshøyskole i Bergen, og jobbet som journalist i Adresseavisen siden 2004. Han jobber i utviklingsavdelingen i Adressa, primært med datajournalistikk        


Saturday March 28, 2020 14:00 - 15:00
Ormen Lange 3 Ormen Lange 3

14:00

Sårbare kilder og sensitive data (14.30)
Et overgrepsoffer (17) som ikke kunne spise eller ha noe i munnen, som var så skadet at hun hadde vært innelåst på sykehus i fire år. Dette tipset ble til serien “De ødelagte”, der BT kartla senskader hos seksuelt misbrukte barn.
- Jeg kommer trolig til å skifte personlighet underveis, men jeg ønsker at vi fortsetter intervjuet uansett. Jeg vil fortelle, sa en kvinne. Hun gjenopplevde overgrep foran journalistens øyne.
Parallelt kartla BT 200 overgrepsdommer. Her forteller journalistene om hvordan de håndterte de mest sårbare kildene og de sensitive dataene.

Speakers
avatar for Anders Grimsrud Eriksen

Anders Grimsrud Eriksen

Datajournalist og utvikler, Bergens Tidende
Anders Grimsrud Eriksen er datajournalist og utvikler i Bergens Tidendes redaksjonelle utviklingsteam, Bord4. Har programmert løsninger for å forenkle journalisthverdagen i over 15 år. Har en forkjærlighet for datavisualiseringer og kartløsninger. Utdannet journalist og har tidligere... Read More →
avatar for Ingunn Røren

Ingunn Røren

Journalist, Aftenposten
Ingunn Røren er journalist i Aftenposten. Hun har tidligere jobbet i Bergens Tidende og Drammens Tidende. Røren jobber som feature- og gravejournalist og har vært sentral i flere store graveprosjekter. I 2013 vant hun Skup-prisen for “Jannes historie”.
avatar for Per Lindberg

Per Lindberg

Journalist, Bergens Tidende
Per Lindberg begynte i Bergensavisen i 1993 som frilanser på sporten. Siden ble han vaktsjef på desken og nyhetsleder fra 2001 til 2009. Tok sluttpakke i avisen og var med og skrev boken "Sluttpakkefesten – folkets gylne fallskjerm". Han begynte i Bergens Tidende i 2011 og har... Read More →


Saturday March 28, 2020 14:00 - 15:00
Ormen Lange 3 Ormen Lange 3

14:00

Følg statens penger
På nettsiden statsregnskapet.no publiseres alle regnskapstallene hver måned. I denne sesjonen får du lære hvordan statsregnskapet er bygd opp og hvordan du kan tolke og analysere tallene. Du får også lære hvordan du kan sammenlikne regnskapstall på tvers av departementer og virksomheter. Statsregnskapet er en sammenstilling av alle regnskapene i alle statlige virksomheter, inkludert departementene. Her kan du bl.a. finne ut hvor mye penger som er brukt på reisevirksomhet, overtid og IT.

Speakers
avatar for John André Jakobsen

John André Jakobsen

Seniorrådgiver, Direktoratet for økonomistyring
John André Jakobsen er seniorrådgiver i Direktoratet for økonomistyring og jobber blant annet med bruk av økonomiske data i etats- og virksomhetsstyring. John André er siviløkonom og Executive Master of Management fra Handelshøyskolen BI.  
avatar for Kristin Hjertholm

Kristin Hjertholm

Seniorrådgiver, Direktoratet for økonomistyring
Kristin Hjertholm er seniorrådgiver i Direktoratet for økonomistyring og jobber blant annet med konsolidering av statsregnskapene og utarbeidelse av statsregnskapet. Har masterutdannelse innen Master of Business Administration BI.  


Saturday March 28, 2020 14:00 - 15:00
Vasholmen Vasholmen

15:00

Pause
Saturday March 28, 2020 15:00 - 15:30
Mingleområdene

15:30

Graverens mareritt
En journalists verste mareritt er at personen som granskes tar sitt liv. Trussel om å begå selvmord kan brukes for å hindre rettmessig publisering, men det kan også være et uttrykk for ekte fortvilelse hos den som granskes. Den granskede opplever en skam som ødelegger dennes eller familiens liv. For den gravende journalisten gjelder det derfor å minimere skaden publiseringen påfører den som granskes ved å opptre korrekt og rettferdig i forhold til vedkommende.  Axel Gordh Humlesjö og Nils Hanson fra SVTs Uppdrag granskning tar upp et følsomt område - og peker på løsninger i et dilemma ingen ønsker å havne i.


Speakers
avatar for Axel Gordh Humlesjö

Axel Gordh Humlesjö

Journalist, SVT
Axel Gordh Humlesjö is an internationally acclaimed and award-winning investigative reporter at the Swedish public broadcaster - SVT. He specializes in organized crime, corruption and digital research. In 2018 he led a international group of reporters in an investigation of the... Read More →
avatar for Nils Hanson

Nils Hanson

Redaktør, Uppdrag granskning, SVT
Nils Hanson var prosjektleder og ansvarlig redaktør for Uppdrag granskning i SVT fra 2004 til 2018. Redaksjonen regnes som den fremste på undersøkende journalistikk i Norden og har gjort en rekke internasjonale avsløringer. Hanson har fått Publicistklubbens store pris og har... Read More →


Saturday March 28, 2020 15:30 - 16:30
Ormen Lange 1 Ormen Lange 1

15:30

Podkast: Slik lyktes The Daily og Forklart
I september 2019 nådde The New York Times en milepæl da podkasten The Daily passerte én milliard nedlastinger siden den første episoden ble lagt ut to og et halvt år tidligere. Like etterpå kunne Forklart-redaksjonen i Aftenposten kunngjøre ti millioner nedlastinger nedlastinger etter ett års daglige sendinger.
Korte, manusdrevne episoder der en sak i nyhetsbildet oppsummeres ved hjelp av redaksjonens egne medarbeidere. Formelen har vist seg å være en publikumsmessig og kommersiell suksess for flere mediehus. I denne seansen får du møte The Daily-produsent Andy Mills og gjengen bak Aftenposten-podkasten Forklart.


Speakers
avatar for Andy Mills

Andy Mills

Reporter, New York Times
Andy Mills er seniorprodusent og reporter i New York Times-podcasten The Daily. Han var en del av det lille teamet som dannet lydredaksjonen i The New York Times og var sentral i arbeidet for å skape The Daily. Mills laget også miniserien Caliphate sammen med reporter Rukmini Callimachi... Read More →
avatar for Andreas Bakke Foss

Andreas Bakke Foss

Journalist, Aftenposten
Andreas Bakke Foss har vært journalist i Aftenposten siden 2007 og har jobbet som programleder i Forklart siden oppstarten i oktober 2018.
avatar for Anders Veberg

Anders Veberg

Journalist, Aftenposten
Anders Veberg er kulturjournalist i Aftenposten og har jobbet i Forklart siden oppstarten i oktober 2018 som reporter, klipper og produsent.
avatar for Anne Lindholm

Anne Lindholm

Produsent, Aftenposten
Anne Lindholm har jobbet som klipper og produsent i Forklart siden august 2019. Hun har bakgrunn fra blant annet NRK og Bauer Media.


Saturday March 28, 2020 15:30 - 16:30
Ormen Lange 2 Ormen Lange 2

15:30

Grav i sosiale medier
Sosiale medier er en gullgruve for undersøkende journalister. I denne timen utforsker vi teknikker og hjelpemidler til å gjøre en mer effektiv graving.

Speakers
avatar for Jan Gunnar Furuly

Jan Gunnar Furuly

Journalist, Aftenposten
Jan Gunnar Furuly er gravejournalist i Aftenposten og tidligere styreleder i styreleder i SKUP. Han var konferansesjef for Global Investigative Journalism Conference på Lillehammer i 2008 og 2015.
avatar for Trond J. Strøm

Trond J. Strøm

Journalist/researcher, Aftenposten
Trond J. Strøm er journalist/researcher i Aftenpostens gravegruppe. Han har lang erfaring i søk i sosiale medier, registre og åpne kilder. SKUP-diplom i 2013. Var med i Aftenpostens team som jobbet med «Panama Papers».


Saturday March 28, 2020 15:30 - 16:30
Mostein Mostein

15:30

Introduction to machine learning for investigations
We have heard about journalists investigating algorithms, but is it possible for algorithms to help journalists with the investigations? How can Machine Learning help investigative journalists? We will share some insights on how to start with Machine Learning as well as some examples in which it has been helpful for ICIJ and other organizations, including for projects as Paradise Papers, Implant Files and Luanda Leaks. Lessons learned so far and exchange of ideas with the participants on some of its the potential for investigative journalism will also be covered.

Speakers
avatar for Emilia Díaz Struck

Emilia Díaz Struck

Research editor, ICIJ
Emilia Díaz Struck is ICIJ’s research editor and Latin American coordinator. She oversees the data accuracy and integrity of all ICIJ projects. She has taken part in cross-border projects such as ICIJ's Implant Files, Paradise Papers and the Pulitzer winner investigation Panama... Read More →


Saturday March 28, 2020 15:30 - 16:30
Rauer

15:30

English: How journalists are put under threat
In 2018, Maria Ressa was named Time magazine's "Person of the Year", and in her keynote speach at SKUP the CEO of Rappler will show how journalists accross the world are increasingly put under threat by their governments using new legislation (or old legislation in new ways), and how we can learn from each other and help each other to fight this development.

Moderators
avatar for Hege Moe Eriksen

Hege Moe Eriksen

Programleder, NRK

Speakers
avatar for Maria Ressa

Maria Ressa

CEO and Executive Editor, Rappler
The CEO and Executive Editor of Rappler.com, Maria Ressa, is one of the founders of the 6-year-old company, that is one of the leading online news organizations in the Philippines. Maria has been honored around the world for her courageous and bold work in fighting disinformation... Read More →


Saturday March 28, 2020 15:30 - 16:30
Oseberg Oseberg

15:30

English: Offshore havens (1)
Workshop - part 1:
Hundreds of millions of dollars are invested in the world’s offshore havens, a shadow system where money moves in secret, out of the hands of tax collectors and out of society’s sight.
But, is this system completely impenetrable? PWYP Norway embarked on a mission to discover what public information was available. This two-hour session will take you down the path PWYP Norway followed through the world’s most important jurisdictions, from tax havens to regular countries, to unveil extractive companies’ corporate structures and available accounts.


Speakers
avatar for Daniela Quirós Lépiz

Daniela Quirós Lépiz

Trainer, Independent
Daniela Quirós Lépiz is a Costa Rican research consultant and trainer. She holds a masters’ degree in data journalism and has extensive experience in working with open data and transparency initiatives as well as engaging with different stakeholders such as civil society, governments... Read More →
avatar for Craig McKune

Craig McKune

Analyst, Independent
Craig McKune is Craig is a South African analyst and media consultant focussed on climate change and financial transparency. He spent most of the past decade working as an investigative journalist, reporting on cross-border corruption, fraud, money laundering, tax abuse and more... Read More →


Saturday March 28, 2020 15:30 - 16:30
Lindholmen

15:30

Mobbesaken i Drangedal (15.30)
Våren 2019 avdekket Drangedalsposten en av landets største mobbesaker. Pr. januar 2020 har advokatene 86 mobbesaker på bordet. Kommunen takker elevene for historiene, men har avvist de første søksmålene. Tidligere elever forteller grusomme historier om mobbing og grov vold i skolen. Men i stedet for ros og fakkeltog, vendte bygdefolket ryggen til avisa. Det ble ingen oppvask i mobbesaken, ingen fakkeltog eller erkjennelse av at noe var galt. I stedet ble abonnementene på lokalavisa sagt opp.
Redaktør Jan Magne Stensrud ba i vinter om hjelp. – Jeg er lei av å bli truet, trakassert og forsøkt hindret i mitt redaksjonelle arbeid som redaktør i Drangedalsposten. Nå er det nok, sa Stensrud til Kommunal Rapport.


Speakers
avatar for Jan Magne Stensrud

Jan Magne Stensrud

Redaktør, Drangedalsposten
Jan Magne Stensrud har vært redaktør av Drangsdalsposten siden 2016, og før det var han jouralist samme sted fra 2012. Etter Sjøkrigsskole var han skipssjef i marinens jegervåpen, i NATO-tjeneste og jobbet med strategi og utvikling ved Forsvarets overkommando som kommandørkaptein... Read More →


Saturday March 28, 2020 15:30 - 16:30
Ormen Lange 3 Ormen Lange 3

15:30

Skjulte kunsten på tollageret (16.00)
DNs artikkelserie om gråmarkedet for kunst dokumenterer hvordan store transaksjoner foregår i det skjulte med et anonymt tollager i Oslo som base. Fra tollageret har flere av Norges rikeste kjøpt og solgt dyr kunst under radaren. DN har også avdekket at tollageret har blitt brukt av en skatterømling til å skjule store verdier for den norske staten. Etter DNs artikler har Skattekrim, Tolletaten og kemneren i Oslo aksjonert mot lageret.

Speakers
avatar for Kjetil Sæter

Kjetil Sæter

Journalist, Dagens Næringsliv
Kjetil Sæter er journalist i Dagens Næringsliv.  Kjetil Sæter er journalist i Magasinet i Dagens Næringsliv og har har tidligere jobbet i Aftenposten og Finansavisen. Han vant SKUP-prisen i 2011 og 2017, SKUP-diplom i 2007 og 2010 og Schibsted Journalism Award i 2008. Sæther... Read More →
avatar for Knut Gjernes

Knut Gjernes

Journalist, Dagens Næringsliv
Knut Gjernes er journalist i Dagens Næringsliv og jobber med undersøkende  journalistikk i DNs Lørdagsmagasin. Gjernes vant SKUP-prisen i 2001 for  «Sertifikatsaken», i 2012 for «Dopingmafiaen og i 2018 for Boligbygg-saken. Han vant SKUP-diplom for «Svarte får i  grått... Read More →
avatar for Stian Øvrebø Johannessen

Stian Øvrebø Johannessen

Journalist, Dagens Næringsliv
Stian Øvrebø Johannessen (29) er reportasjeleder i Dagens Næringsliv. Han begynte i Dagens Næringsliv i 2014 og har tidligere jobbet som reporter i avisens Etterbørs-avdeling, der han har dekket medier, teknologi, pr og kunstmarkedet. Siden høsten 2019 har han vært reportasjeleder... Read More →


Saturday March 28, 2020 15:30 - 16:30
Ormen Lange 3 Ormen Lange 3

15:30

Avslørte miljøfarlig kunstgress (15.30)
2019 ble året da “alle” plukket plast i fjæra og miljøet ble tema rundt middagsbordet. Journalistene i TV 2 Sporten begynte derfor å undre seg over de enorme mengdene plast i kunstgress. Når banene skiftes ut – hvor blir de egentlig av? TV 2 avslørte at store mengder miljøfarlig kunstgress dumpes ulovlig i norsk natur, der miljøgiftene står i fare for å sive ut i grunnen. Hundrevis av trailere med kunstgressavfall fra norske fotballbaner er sporløst forsvunnet.

Speakers
avatar for Trine Melheim Næss

Trine Melheim Næss

TV 2
Trine Melheim Næss (39) er journalist i TV 2 og har jobbet både i Bergens Tidende og Romerikes blad. Hun er sertifisert prestasjonscoach og har utdanning innen nye forretningsmodeller, teknologiledelse og innovasjon på masternivå fra NHH og NTNU.
avatar for John Christian Lundstadsveen

John Christian Lundstadsveen

Journalist, TV 2
John Christian Lundstadsveen (37) har jobbet i TV 2 Sporten siden 2007. Trønder med fortid fra Namdalsavisa, TVNord-Trøndelag og NRK Trøndelag og Hordaland. I de siste årene har han jobbet med flere gravesaker innen sportsjournalistikken.
avatar for Magnus Wikan

Magnus Wikan

Journalist, TV 2
Magnus Wikan (27) har jobbet i Bergens Tidende, 100 % Sport, procycling.no. og Askøyværingen. Startet å jobbe i TV 2 Sporten i februar i fjor.


Saturday March 28, 2020 15:30 - 16:30
Ildverket Ildverket

15:30

Fotballens skyggeside: Vold (16.00)
I Norge har det vært mulig å slippe straffeforfølgelse av kriminelle handlinger bare fordi volden eller truslene har funnet sted på en fotballbane. Tusenvis av barn, unge og voksne spiller fotball hver eneste dag, men landets mest populære idrett har også en skyggeside: VG har høsten og vinteren 2019, blant annet gjennom datajournalistikk, avslørt det totale fraværet av systemer for å koble inn politiet etter blant annet drapstrusler og grov vold på fotballbanen.  

Speakers
avatar for Anders K. Christiansen

Anders K. Christiansen

Journalist, VG
Anders K. Christiansen (41) har jobbet i VG siden 2004. Har journalistutdannelse fra Volda, samt U-landsstudium ved HiO. Christiansen har også bakgrunn fra Østlands-Posten og Aftenposten. Vant SKUP-diplom for "Nådeløs åpenhet" i 2017.
avatar for Martin S. Folkvord

Martin S. Folkvord

Journalist, VG
Martin S. Folkvord (26) kom til VG som sommervikar i 2019. Han er i ferd med å gjøre ferdig en lektorutdanning, har bakgrunn som studentavisredaktør og har også jobbet som politisk rådgiver i Utdanningsforbundet.
avatar for Leif Welhaven

Leif Welhaven

Kommentator, VG
Leif Welhaven (46) er kommentator i VG-sporten. Han har jobbet i VG siden 2002, og har også bakgrunn fra Aftenposten og Budstikka. Syv års utdannelse innen jus, statsvitenskap, journalistikk og strategisk kommunikasjon. Skup-diplom i 2017.
avatar for Jari Bakken

Jari Bakken

Utvikler, VG
Jari Bakken (37) er redaksjonell utvikler i VG med12 års erfaring som programmerer. Han har jobbet mye med data fra Stortinget hos «Holder de ord», verktøy og datajournalistikk hos VG (bl.a. Psykiatriavsløringen i 2016), og jobber nå deltid for Faktisk.


Saturday March 28, 2020 15:30 - 16:30
Ildverket Ildverket

15:30

Finn gull i revisjonsrapportene
Revisor Oddny Ruud Nordvik forklarer hvordan de gransker og hva revisoren ser etter. Hun guider deg gjennom bransje-språket i rapportene, og hva kan de prate om dersom du ringer?

Speakers
avatar for Oddny Ruud Nordvik

Oddny Ruud Nordvik

Ass. revisjonssjef, Romerike revisjon
Oddny Ruud Nordvik er assisterende revisjonssjef i Romerike revisjon IKS og leder avdelingen for forvaltningsrevisjon og selskapskontroll. Hun er utdannet jurist og har 25 års erfaring fra offentlig sektor, bl.a. fra juridisk seksjon i Kommunaldepartementet. Avdelingen hun leder... Read More →


Saturday March 28, 2020 15:30 - 16:30
Vasholmen Vasholmen

16:30

Pause
Saturday March 28, 2020 16:30 - 17:00
Mingleområdene

16:45

Movie: BELLINGCAT - TRUTH IN A POST-TRUTH WORLD (88 min)
Last session before the celebration dinner: Watch the movie "BELLINGCAT – TRUTH IN A POST-TRUTH WORLD."
Hvordan bekjemper man falske nyheter i en verden som er full av det?
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ukUNo7tUp_ESaturday March 28, 2020 16:45 - 18:15
Mostein Mostein

17:00

Innsyn freestyle!
Når du har lært deg å kjøre med postjournalene, kan du lære deg å fly uten dem. Denne sesjonen handler om innsyn freestyle, om dokumenter som ikke finnes i journalen, og innsynsretten brukt mot private aktører.

Speakers
avatar for Tarjei Leer-Salvesen

Tarjei Leer-Salvesen

Journalist, Fædrelandsvennen
Tarjei Leer-Salvesen jobber i Fædrelandsvennen med undersøkende journalistikk. Han utvikler også innsynsverktøyet Innsyn.no. Tarjei har bakgrunn fra blant annet NRK Brennpunkt, Dagbladet og Klassekampen, og ga i 2016 ut boka «Arkivsøk for journalister» sammen med Maren Sæb... Read More →


Saturday March 28, 2020 17:00 - 18:00
Ildverket Ildverket

17:00

Om å stå i stormen
Sjefredaktør Gard Steiro har fått mye av æren for at VG har blitt en Skup-grossist etter år med tørke. Avisen soper inn priser for undersøkende journalistikk. Men i 2019 havnet VG i begivenhetens sentrum av helt andre årsaker. Hvilke erfaringer gjorde VG under krisen? Og hva har redaktøren lært etter selv å ha stått i stormen?

Speakers
avatar for Gard Steiro

Gard Steiro

Sjefredaktør, VG
Gard Steiro (44) er ansvarlig redaktør og direktør i VG. Han kom til mediehuset som nyhetsredaktør i 2015. Tidligere hadde Steiro ulike lederroller i Bergens Tidende. Han var leder for nyhetsavdelingen, nyhetsredaktør, og fra 2012 sjefredaktør i Vestlandets storavis. Under Steiros... Read More →


Saturday March 28, 2020 17:00 - 18:00
Ormen Lange 2 Ormen Lange 2

17:00

Avdekket Kinas hemmelige leire
I denne sesjonen møter en journalist og en forsker som har arbeidet med å avdekke masseinterneringsleirene i Kina. Adrian Zenz avdekket anbudspapirer, budsjettplaner og andre dokumenter som menneskerettighetsgrupper, akademikere og diplomater mener er bevis på omfanget av utbyggingen av leirer som utgjør en del av kommunistpartiets kampanje for å tvangsassimilere etniske uigurer og andre minoritetsgrupper.  Megha Rajagopalan var Buzzfeeds byråsjef i Beijing og ble bedt om å forlate landet etter avsløringene.

Speakers
avatar for Megha Rajagopalan

Megha Rajagopalan

Korrespondent, Buzzfeed News
Megha Rajagopalan er en internasjonal korrespondent for Buzzfeed News, med base i london. Hun har tidligere vært Buzzfeeds byråsjef i Beijing, der hun også har jobbet for Reuters. Rajagopalan var den første journalisten som oppdaget og besøkte interneringsleirene for uigurer... Read More →
avatar for Adrian Zenz

Adrian Zenz

Seniorforsker, Victims of Communism Memorial Foundation
Adrian Zenz er seniorforsker innen Kina-studier ved Victims of Communism Memorial Foundation, i Washington DC og veileder for doktorgradsstudenter ved European School of Culture and Theology i Korntal, Tyskland. Han har selv en doktorgrad fra Cambridge-universitetet og forsker i hovedsak... Read More →


Saturday March 28, 2020 17:00 - 18:00
Ormen Lange 1 Ormen Lange 1

17:00

English: Offshore havens (2)
Workshop - part 2:
Hundreds of millions of dollars are invested in the world’s offshore havens, a shadow system where money moves in secret, out of the hands of tax collectors and out of society’s sight.
But, is this system completely impenetrable? PWYP Norway embarked on a mission to discover what public information was available. This two-hour session will take you down the path PWYP Norway followed through the world’s most important jurisdictions, from tax havens to regular countries, to unveil extractive companies’ corporate structures and available accounts.

Speakers
avatar for Daniela Quirós Lépiz

Daniela Quirós Lépiz

Trainer, Independent
Daniela Quirós Lépiz is a Costa Rican research consultant and trainer. She holds a masters’ degree in data journalism and has extensive experience in working with open data and transparency initiatives as well as engaging with different stakeholders such as civil society, governments... Read More →
avatar for Craig McKune

Craig McKune

Analyst, Independent
Craig McKune is Craig is a South African analyst and media consultant focussed on climate change and financial transparency. He spent most of the past decade working as an investigative journalist, reporting on cross-border corruption, fraud, money laundering, tax abuse and more... Read More →


Saturday March 28, 2020 17:00 - 18:00
Lindholmen

17:00

Bompengeavsløringene (17.00)
Regjeringens bompengereform skulle profesjonalisere bompengeselskapene. I prosjektet “Bompengeavsløringene” har NRK avdekket regelbrudd, lovbrudd og ukultur i de to største bompengeselskapene i landet, Fjellinjen og Ferde. Journalistene har vist hvordan Fjellinjen brukte penger på et ulovlig kjøp fra en konsulent topplederen hadde forbindelser til. NRK har også avdekket hvordan Ferde handlet med firmaer ledere hadde personlige forbindelser til. Administrerende direktør Anne-Karin Sogn i Fjellinjen måtte gå av etter NRKs avsløringer.

Speakers
avatar for Vegard Venli

Vegard Venli

Journalist, NRK
Vegard Venli arbeider som journalist i NRK. Han har også bakgrunn fra Dagbladet og Kommunal Rapport, og har vært medlem av Pressens offentlighetsutvalg siden 2007. Venli har holdt en rekke foredrag om bruk av offentlighetsloven som journalistisk arbeidsverktøy.        
avatar for Peter Svaar

Peter Svaar

Journalist, NRK
Peter Svaar har blant annet jobbet som programleder i Ukeslutt, reporter i Dagsrevyen, programleder i Forbrukerinspektørene og reporter i utenriksredaksjonen. Han var NRKs Asia-korrespondent fra 2014 til 2017, og har studert ved School of Oriental and African Studies i London.


Saturday March 28, 2020 17:00 - 18:00
Ormen Lange 3 Ormen Lange 3

17:00

Slik gjorde vi det IKKE (17.30)
Tønsbergs Blad har vunnet både SKUP-diplomer og andre priser for sin gravejournalistikk. Men av og til må man si stopp og droppe publisering, selv om man har brukt store ressurser.
Skal man vinne, må man også våge å feile. TBs krimjournalist Ivar Benjamin Østebø og ansvarlig redaktør Sigmund Kydland forteller om TBs gravesatsning, og hvorfor de ikke graver seg ned selv om prosjektet faller. 

Speakers
avatar for Ivar Benjamin Østebø

Ivar Benjamin Østebø

Journalist, Tønsbergs Blad
Ivar Benjamin Østebø er krimjournalist i Tønsbergs Blad. Har siden 2018 dekket politi, rettsvesen og justissektoren for avisa.
avatar for Sigmund Kydland

Sigmund Kydland

Ansvarlig redaktør, Tønsbergs Blad
Sigmund Kydland er ansvarlig redaktør i Tønsbergs Blad. Har tidligere jobbet i blant annet Vårt Land, Dagbladet og VG, vært ansvarlig redaktør i Varden, og sittet i konsernledelsen i Edda Media og Amedia.


Saturday March 28, 2020 17:00 - 18:00
Ormen Lange 3 Ormen Lange 3

17:00

Regnskap for dummies
Følg pengene! Men hvor begynner man? Som oftest i bedriftens regnskaper. I denne sesjonen lærer du alt om hvor du finner regnskapene, hvordan du skal lese dem, hvor de store avsløringene kan ligge, og hvordan du kan systematisere og presentere informasjonen du finner.

Speakers
avatar for Marius Lorentzen

Marius Lorentzen

Journalist, E24
Marius Lorentzen er finansjournalist og programleder i E24 og dekker blant annet oljenæringen, telekom, luftfart og teknologi. Han begynte karrieren i TV 2 og har vært i E24 siden 2012.
avatar for Kjetil Malkenes Hovland

Kjetil Malkenes Hovland

Journalist, E24
Kjetil er finansjournalist i E24 og dekker blant annet oljenæringen, fornybar energi, Norges Bank og Oljefondet. Han har tidligere jobbet i NRK, Teknisk Ukeblad og Wall Street Journal.


Saturday March 28, 2020 17:00 - 18:00
Vasholmen Vasholmen

19:30

Festmiddag med utdeling av SKUP-prisen
Saturday March 28, 2020 19:30 - 23:00
Oseberg Oseberg
 
Sunday, March 29
 

10:00

Medietreningens mørke hemmeligheter
Hvilke teknikker bruker medietrente toppsjefer og erfarne politikere når de skal vri seg unna de kritiske spørsmålene dine? Hvordan snur de en intervjusituasjon til egen fordel så de får levert sine glatte budskap? 
På dette kurset får du verktøyene og lærer teknikkene. Du får selv prøve deg som intervjuobjekt. Vi lover at det blir en øyeåpner. 

Speakers
avatar for Steffen Fjærvik

Steffen Fjærvik

Steffen Fjærvik Consulting
Steffen Fjærvik har lang erfaring som journalist i NRK og flere år som spesialrådgiver i PR-byrået Gambit Hill+Knowlton. Han har medietrent ledere i Norge, Europa og Asia, og er nå rådgiver i eget firma.


Sunday March 29, 2020 10:00 - 11:00
Ormen Lange 1 Ormen Lange 1

10:00

Slik skriver du en god metoderapport
Et av medlemmene i SKUP-juryen vil fortelle deg hvordan du skriver en god metoderapport.
Etter det vil høyskolelektor Espen Sørmø Strømme vise noen av hovedfunnene han har gjort i studiet av alle metoderapporer som er levert siden SKUP ble stiftet. Han har lest alle de 1355 metoderapportene som har vært levert til SKUP til nå. Målet er å lage en "Kokebok fra SKUP-kjøkkenet" for å hjelpe flere med å bruke de gode metodene i ny journalistikk.

Speakers
avatar for Espen Sørmo Strømme

Espen Sørmo Strømme

Høgskolelektor, NLA Mediehøgskolen Gimlekollen
Espen Sørmo Strømme underviser i økonomijournalistikk ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen. Han har tidligere jobbet i Fædrelandsvennen, Romsdals Budstikke, NRK Nordland og Adresseavisen. Etter det har han tatt en mastergrad i næringslivsjournalistikk, forsket på avisenes dekning... Read More →


Sunday March 29, 2020 10:00 - 11:00
Ormen Lange 3 Ormen Lange 3

10:00

Still bedre spørsmål!
Hvor bevisst er vi på spørsmålene vi stiller? Vet vi at selv små enkle ord kan ødelegge svarene vi får? Hvilken metodisk tilnærming har vi til intervjuet? Og er den i så fall basert på kunnskap om hva som skjer mellom mennesker i en profesjonell samtale? Eller er intervjuet vårt basert på erfaring, personlighet og tilfeldigheter?
I denne sesjonen får du innsikt hva den forskningsbaserte teknikken bygger på, og hvorfor den er relevant for alle som stiller spørsmål i sin jobb, og som ønsker relevante, detaljerte og pålitelige svar.


Speakers
avatar for Asbjørn Rachlew

Asbjørn Rachlew

Asbjørn Rachlew utviklet Norges første opplæringsprogram i avhørsmetodikken KREATIV. Han sitter i den internasjonale styringsgruppen som på oppdrag for FN skal innføre den nye, forskningsbaserte avhørsmetodikken globalt. Han er tidligere drapsetterforsker ved Oslo politidistrikt... Read More →
avatar for Svein Tore Bergestuen

Svein Tore Bergestuen

Svein Tore Bergestuen er forfatter, journalist og rådgiver. Som programleder og intervjuer på radio og TV har han tusenvis av intervjuer bak seg. Han var også fast foreleser i intervjuteknikk ved Institutt for Journalistikk i flere år. Han holder foredrag om den profesjonelle... Read More →


Sunday March 29, 2020 10:00 - 11:00
Ormen Lange 2 Ormen Lange 2

11:00

Pause
Sunday March 29, 2020 11:00 - 11:15
Mingleområdene

11:15

11:15

Slik vant jeg/vi SKUP-diplom
Antall diplomer blir ikke kjent før lørdag kveld, og programmet vil bli oppdatert etter festmiddagen. Inntil videre er Ormen Lange 1, 2 og 3 satt av mellom kl. 11.15 og 11.45.Sunday March 29, 2020 11:15 - 11:45
Ormen Lange 2 Ormen Lange 2

11:15

Slik vant jeg/vi SKUP-diplom
Antall diplomer blir ikke kjent før lørdag kveld, og programmet vil bli oppdatert etter festmiddagen. Inntil videre er Ormen Lange 1, 2 og 3 satt av mellom kl. 11.15 og 11.45.Sunday March 29, 2020 11:15 - 11:45
Ormen Lange 3 Ormen Lange 3

11:15

Slik vant jeg/vi SKUP-diplom
Antall diplomer blir ikke kjent før lørdag kveld, og programmet vil bli oppdatert etter festmiddagen. Inntil videre er Ormen Lange 1, 2 og 3 satt av mellom kl. 11.15 og 11.45.


Sunday March 29, 2020 11:15 - 11:45
Ormen Lange 1 Ormen Lange 1

11:45

Pause
Sunday March 29, 2020 11:45 - 12:00
Mingleområdene

12:00

13:00

Lunsj
Sunday March 29, 2020 13:00 - 14:00
Restaurantområdet